Efter kæmpebrand i London: 27 højhuse i Storbritannien dumper brandtilsyn

Britiske myndigheder tjekker højhuses facader efter brand i Grenfell Tower. Flere er usikre, lyder konklusionen.

En beboer bliver evakueret fra Chalcots estate i Camden. Samlet er 650 beboere i fire højhuse i området evakueret og genhuset på hotelværelser og i kommunale bygninger, mens facadebeklædningen fjernes. (Foto: HANNAH MCKAY © Scanpix)

Britiske brandmyndigheder er i disse timer sendt på ekstraordinært overarbejde for at kontrollere brandsikkerheden i landets højhuse i efterdønningerne af den dødelige brand i Grenfell Tower i det vestlige London.

Brandmyndighederne har indtil videre fundet 27 højhuse, hvor brandsikkerheden i facadebeklædningen ikke har bestået en kontrol af brandsikkerheden. Det oplyser Storbritanniens regering ifølge flere engelske medier herunder BBC.

De 27 højhuse er placeret i 15 forskellige kommuner. Indtil videre er der blot sat navn på en håndfuld af dem.

I London-bydelen Brent tæt på Wembley-stationet har det almennyttige boligbyggeri Elizabeth House på 12 etager dumpet kontrollen af brandsikkerheden. Men ifølge brandvæsenet er der ikke fare for en brand.

I Hounslow vest for London og tæt på Heathrow-lufthavnen har et højhus med navnet Clements Court Tower også en brandfarlig facadebeklædning. Den beklædning skal hurtigst muligt fjernes.

Beboerne fik ikke mange minutter til at tage deres ejendele med, da brandmyndighederne fredag aften besluttede at evakuerede blandt andet højhuset Taplow Tower i det nordlige i går aftes. Beboerne har fået lovning på, at de sammen med brandfolk kan hente flere ejendele i løbet af weekenden. (Foto: HANNAH MCKAY © Scanpix)

Den brandfarlige facade er også fundet på højhuse i Manchester i Nordengland, i Plymouth i den sydvestlige ende af landet samt i Portsmouth i Sydengland.

800 hjem evakueret i Nordlondon

Den mest omtalte sag er dog fra højhusbyggeriet Charcots Estate i Camden i det nordlige London. Her evakuerede myndighederne oprindeligt 800 hjem fra fem højhuse efter fundet af samme type facadebeklædning som den, der blev brugt på Grenfell Tower. Siden er én af blokkene dog alligevel fundet ufarlig at opholde sig i.

Højhusene blev ifølge BBC renoveret i perioden fra 2006 til 2009 af det samme firma, som stod for at renovere Grenfell Tower i 2015-2016.

Storbritanniens premierminister, Theresa May, siger i forbindelse med evakueringerne, at der bliver taget de nødvendige skridt til at genhuse beboerne. Alligevel har 83 personer nægtet at forlade deres hjem.

Den lokale kommune har reserveret 270 hotelværelser til de evakuerede fra Camden, ligesom flere kommunale bygninger er blevet omdannet til midlertidige hjem for beboerne.

Det ventes, at beboerne i Camden kan vende retur til deres hjem om tre til fire uger, når den farlige facadebeklædning er blevet fjernet.

Imens fortsætter arbejdet med at lokalisere bygninger, der er udstyret med den dødsensfarlige sandwich af aluminiumsbeklædning og plastikisolering. Ifølge BBC undersøges også andre høje bygninger end boliger. Blandt andet landets hospitaler.

Branden i Grenfell Tower den 14. juni har indtil videre kostet 79 personer livet. Dødstallet ventes at stige, siger politiet.

Facebook
Twitter