Efter knælende protester: Trump truer med at tage skattefordele fra NFL-hold

I ugevis har NFL-spillere protesteret mod raceuroligheder og politivold under nationalsangen.

Den 25. september knælede både spillere, trænere og ansatte i The Dallas Cowboys under nationalsangen. (Foto: Matt Kartozian © Matt Kartozian)

Den amerikanske præsident, Donald Trump, truer med at tage skattefordele fra genstridige klubber i den amerikanske fodboldliga NFL.

- Hvorfor får NFL stadig massive skattefordele, samtidig med at de vanærer vores nationalsang, vores flag og vores land? Ændr skattelovgivningen!, lyder det i et tweet fra præsidenten.

De seneste uger har knælende spillere fra den amerikanske fodboldliga NFL ikke været et sjældent syn, inden søndagskampene er blevet fløjtet i gang. Flere spillere - og endda hele hold - er nemlig faldet på knæ, har rakt knyttede næver i vejret eller dannet armkæder, mens nationalmelodien er blevet spillet inden kampene.

Og det har udløst store protester fra den amerikanske præsident, Donald Trump. Præsidenten mener nemlig, at NFL-spillerne vanærer det amerikanske flag og landet, når de ikke står op under nationalsangen, og Donald Trump har blandt andet opfordret NFL til at fyre spillere, der ikke følger hans vilje. Og nu er det altså kommet til at forsøge at slå ned på NFL-klubbernes økonomi.

NFL's ligakontor, som blandt andet fører tilsyn med regler og dommere, opgav deres skattefritagelse i 2015. Ifølge BBC får NFL-holdene dog stadig ofte offentlig støtte til at bygge nye stadioner.

Ingen mangler respekt for landet

Modsat hvad Donald Trump mener, forklarede formanden for NFL's spillerforening, DeMaurice Smith, i går, at spillernes protester ikke har noget at gøre med mangel på respekt for hverken flaget, nationalsangen eller nationen. Det er tværtimod en demonstration mod ulighed mellem sorte og hvide og politivold over for sorte i USA.

- Der er ingen spillere, som ikke respekterer vores land eller vores flag. Som tusinder har vist gennem tiderne, kræver det mod at tale og konfrontere de problemer, som vores spillere er udsat for - specielt når det ikke er populært blandt alle, siger DeMaurice Smith.

I weekenden forlod vicepræsident Mike Pence et stadion, da mere end 20 af spillerne fra San Francisco 49'ers satte sig på knæ under nationalsangen.

Ifølge Donald Trump var det ham, der havde opfordret sin vicepræsident til at forlade stadion, hvis nogen knælede inden kampen.

- Jeg er stolt af ham og andendame Karen (Mike Pence's kone, Karen Pence, red.), lød det på Twitter.

Startede på bænken

Den knælende protest startede med NFL-spilleren Colin Kaepernick, der i august sidste år blev siddende på bænken, mens resten af hans hold stod op, da nationalsangen lød over stadion.

Der var tilsyneladende ingen, der lagde mærke til det, da han gjorde det første gang. Heller ikke, da han gentog scenen en uge senere.

Tredje gang blev lykkens gang, og Kaepernicks stillesiddende protest blev fanget på kamera.

Den 12. september 2016 blev Kaepernicks stillesiddende protest opdaget af en fotograf. (Foto: John Hefti © Scanpix)

Kaepernick forklarede efterfølgende til pressen, at det var en symbolsk handling i protest mod stigende politivold i USA og den uretfærdige behandling af sorte borgere i landet.

Den efterfølgende uge gik han skridtet videre, da han sammen med holdkammeraten Eric Reid faldt på knæ ved siden af sine stående kollegaer på banen.

Det er netop den positur, som er dukket op til adskillige kampe i NFL-regi i løbet af de seneste uger. Og det er den knælende protest, der har fået Donald Trump til tasterne og krævet protesterende spillere fyret og smidt af banen.