Efter 'Lukasjenkos hævn': Ny lov i Litauen fjerner migranters rettigheder

Politikere vil bremse strøm fra Hviderusland, men tiltag kan være ulovlige.

Et pigtrådshegn på grænsen til Hviderusland er blandt Litauens nye tiltag mod en pludselig strøm af migranter. (Foto: JANIS LAIZANS © Ritzau Scanpix)

Det kan mærkes i et lille land, når antallet af illegale migranter stiger fra under 100 om året til 1.100 på fjorten dage.

EU-landet Litauen har erklæret "katastrofetilstand" efter en pludselig strøm af migranter fra nabolandet Hviderusland, der også kaldes Belarus.

Litauens regering beskylder Hviderusland for at flyve migranterne ind fra blandt andet Irak til den hviderussiske hovedstad, Minsk, og derefter sende dem mod Litauen. Migranter, som nyhedsbureauet AP har talt med i Litauen, bekræfter, at det er præcis, hvad der foregår.

Litauens parlament vedtog tirsdag en hastelov, der skal afskrække migranter fra at bruge den hviderussiske fidus.

Loven blåstempler massetilbageholdelse af migranter og fjerner de fleste af deres rettigheder. Menneskeretsorganisationer havde på forhånd protesteret, men loven blev vedtaget med kun en enkelt stemme imod.

'Strider mod EU-direktiver'

Den nye lov møder hård kritik fra ngo'er.

- Loven er en potentiel krænkelse af menneskerettighederne, og den overholder ikke EU-direktiver, siger lederen af Røde Kors i Litauen, Egle Samuchovaite til Reuters.

- Den ophøjer den øjeblikkelige dårlige situation i Litauens detentionscentre til lov og efterlader sårbare mennesker i en endnu mere sårbar situation.

Den litauiske regeringsleder, Ingrida Simonyte, bekræfter, at behandlingen af migranter nu er skåret helt ned til basale behov som husly og lægehjælp.

- Hvis der er en meget pludselig tilstrømning inden for en meget kort tidsramme, så kan vi kun sikre det absolut nødvendige, siger hun.

Regeringen lægger ikke skjul på, at loven skal afskrække personer, som "ikke er ægte asylansøgere" fra at bruge Litauen som en indgang til rigere lande i EU.

I videoen herunder fra de litauiske grænsemyndigheder kan du se, hvordan migranter løber ind i Litauen fra Belarus.

'En rar genvej'

Litauen betegner strømmen af migranter som et "hybrid-angreb" fra den hviderussiske diktator, Alexander Lukasjenko. Han vil tage hævn for EU's sanktioner mod Hviderusland, lyder forklaringen fra regeringen.

EU har flere gange strammet sanktionerne efter et omstridt præsidentvalg for snart et år siden førte til de største folkelige protester i Lukasjenkos regeringstid.

Litauiske grænsevagter undersøger en pågrebet migrant i byen Kalviai 7. juli. (Foto: JANIS LAIZANS © Ritzau Scanpix)

Den 20-årige iraker Mustafa Hussein Hamad, som AP mødte i Litauen, fortæller, at det var nogle venner, som pegede ham i retning af "den nye vej til Europa".

- De sagde, at det var en rar genvej med fly til Minsk.

Nu sidder Mustafa Hussein Hamad sammen med 160 andre i en lurvet skolebygning i byen Verebiejai.

- Jeg tog afsted, fordi det er en chance for et nyt liv.