Efter måneders skænderi: Kongressen i USA vedtager hjælpepakke til 5.500 milliarder kroner

Millioner af kriseramte amerikanere kan nu se frem til en økonomisk håndsrækning.

Lederen af det republikanske flertal i Senatet, Mitch McConnell, på vej til de afgørende forhandlinger i Kongressen søndag. (Foto: Michael Reynolds © Scanpix)

Coronakrisen har gjort hverdagen til en kamp for mange amerikanere.

Omkring 12 millioner amerikanere er afhængige af forskellige former for økonomisk hjælp fra staten, og de har givetvis haft svært ved at komme i julestemning.

31. december udløber nemlig den hjælpepakke fra Kongressen, som har holdt mange hjem flydende.

Men selvom der har været forhandlinger i månedsvis, har republikanere og demokrater ikke kunnet blive enige, mens klippekanten er kommet tættere og tættere på.

Men i nat dansk tid kunne Senatets flertalsleder, Mitch McConnell, endelig fortælle, at de to partier er nået til enighed om en coronahjælpepakke på 900 milliarder dollar svarende til knap 5.500 milliarder kroner.

- Langt om længe har vi fået det tværpolitiske gennembrud, som landet har haft brug for, lyder det fra McConnell.

Dermed er der lagt op til den første støtte til den hårdt ramte amerikanske økonomi siden en astronomisk hjælpepakke i foråret på 14.000 milliarder kroner.

Den nye aftale skal blandt andet sørge for omkring 1.800 kroner om ugen i støtte til arbejdsløse amerikanere.

Derudover er der ifølge Ritzau afsat ekstra støtte til små forretningsdrivende og omkring 150 milliarder kroner i huslejestøtte til trængte amerikanere.

De fleste amerikanere kan også se frem til et engangsbeløb på omkring 3.650 kroner, der skal være med til at sætte gang i forbruget.

- Endelig kan vi overbringe gode nyheder til det amerikanske folk, lyder meldingen fra den demokratiske leder i Senatet, Chuck Schumer.

Livsgrundlag på spil

Den seneste tids forhandlinger har givet anledning til panderynker og ondt i maven for mange amerikanere, da millioner af trængte borgere har risikeret at miste deres livsgrundlang ved årets udgang.

Men med det nye gennembrud er der nu udsigt til en livline for mange amerikanere.

En af de store knaster i de seneste måneders forhandlinger har handlet om, hvor meget statsstøtte politikerne i Washington ville give til delstats- og lokalregeringer.

Schumer peger på, at den nye aftale sørger for huslejestøtte og forlænger et forbud mod at sætte lejere på gaden:

Aftalen lever ikke op til Demokraternes ønske om omfattende statsstøtte, men ifølge Chuck Schumer er der indirekte støtte på vej i form af ekstra støtte til blandt andet skoler og covid-19-testning.

Han siger ifølge BBC, at der nu er lagt et fundament, som der kan bygges videre på, når Joe Biden bliver præsident om knap en måneds tid.

Under en tale i Kongressen i aftes gjorde han det klart, at aftalen i hans øjne ikke gjorde nok, men at den var vigtig for at sørge for nødvendig støtte til mange lidende amerikanere.

- Denne aftale er nødvendig - ikke tilstrækkelig, lød det fra Schumer, der pegede på, at hjælpepakken er den andenstørste i amerikansk historie - kun overgået af forårets historiske coronahjælpepakke.

Skal holde USA oven vande

Nattens store hjælpepakke skal give den amerikanske økonomi et sidste skub, så amerikanerne kan holde sig flydende, indtil mange lande har vaccineret deres befolkninger mod coronavirus, og hverdagen så småt vender tilbage.

Det vurderer Louis Funder, der er USA-chef for erhvervsorganisationen Dansk Industri, over for Ritzau.

- Hvis man ser tilbage til marts og april, troede man, at det ville blive værre, end det egentlig blev. Men der tog man ikke højde for, at flere delstater nu igen er begyndt at lukke ned, og jobfremgangen er sat i bero.

Store dele af den amerikanske økonomi har været nødt til at lukke ned igen. (Foto: VALERIE MACON © Scanpix)

- Arbejdsløsheden er derfor stadig høj, og coronapakken vil hjælpe med at holde snuden oven vande, indtil vaccinerne er rullet ud, og økonomien kommer op i gear igen, siger Louis Funder.

Han vurderer, at noget af det vigtigste ved hjælpepakken er, at den forlænger understøttelsen til virksomheder og arbejdsløse amerikanere.

Det er med til at holde liv i økonomien og er noget, der vil gavne de over 800 danske virksomheder i USA.

- Hjælpepakken vil bidrage til, at USA hurtigere kommer på fode igen, og det vil også have en positive betydning for de danske virksomheder med aktiviteter på det amerikanske marked, siger Louis Funder til Ritzau.

FacebookTwitter