Efter masseprotester: Hongkong udskyder kontroversiel udleveringslov

Det udskældte lovforslag har fået hundredtusinder på gaden.

Hongkongs regeringschef, Carrie Lam, holdt i dag pressekonference om et forslag om en ny udleveringslov med Kina, der har fået mange tusinder på gaden. (Foto: Anthony Wallace © Scanpix)

Ved et pressemøde for kort tid siden annoncerede Hongkongs regeringschef, Carrie Lam, at man har lyttet til samfundets ønsker og suspenderer et kontroversielt lovforslag på ubestemt tid.

Hongkong har i den seneste tid været i verdenspressens søgelys, efter enorme folkemængder er gået på gaden for at protestere imod forslaget om en ny udleveringslov med Kina.

Loven ville blandt andet betyde, at de omkring syv millioner borgere i Hongkong i straffesager kunne blive udleveret til retsforfølgelse på det kinesiske fastland.

Mange frygter, at udleveringsaftalen er et værktøj, som den kinesiske regering vil bruge til at lukke munden på politiske modstandere i Hongkong.

Magthaverne i Hongkong har omvendt argumenteret for, at udleveringsaftalen vil lukke et hul i lovgivningen, så Hongkong ikke bliver et hjemsted for kriminelle.

Nu lyder meldingen fra regeringen, at det er tid til at gå i dialog, inden man går videre med lovforslaget, som man havde håbet på at få vedtaget i juli.

- De næste skridt vil blive besluttet efter konsultationer med forskellige parter, siger Lam.

Regeringen har ikke gjort nok for at forklare lovforslaget for befolkningen, siger Carrie Lam, der afviser, at hun blot går Kinas ærinde.

Enorme protester

pressemødet henviste Carrie Lam flere gange til en sag, hvor en 19-årig Hongkong-beboer dræbte sin 20-årige gravide kæreste, da de var på ferie i Taiwan sidste år.

Manden flygtede til Hongkong og kunne ikke blive udleveret til Taiwan, da landene ikke har en udleveringsaftale. Hvis der er noget galt med vores love, er det vores ansvar at ændre dem, sagde regeringslederen og afviste, at lovforslaget blot er et knæfald for Kina.

  • Så sent som i går var tusinder af demonstranter på gaden. (Foto: Athit Perawongmetha © Scanpix)
  • Kampklædt politi er blevet sendt talstærkt på gaden de seneste dage. (Foto: Thomas Peter © Scanpix)
  • Demonstranterne frygter konsekvenserne af det lovforslaget. (Foto: Athit Perawongmetha © Scanpix)
  • Enorme folkemængder har været på gaden. (Foto: Athit Perawongmetha © Scanpix)
1 / 4

I søndags var knap en kvart million mennesker på gaden for at vise deres utilfredshed med lovforslaget, lyder vurderingen fra politiet, mens arrangørerne siger, at over en million mennesker var på gaden.

I onsdags skulle der have været debat om en vedtagelse af loven, men den blev udskudt på ubestemt tid, og parlamentet blev lukket ned.

Imens var der voldsomme sammenstød mellem demonstranter og kampklædt politi i gaderne, hvor ordensmagten tog både tåregas og gummikugler i brug.

Der er blevet lagt op til nye store demonstrationer i morgen, hvor demonstranter blandt andet kræver, at Carrie Lam trækker sig.

På dagens pressemøde afviser regeringslederen, at hendes udmelding i dag blot er et forsøg på at lægge en dæmper på utilfredsheden, inden de varslede demonstrationer i morgen.

I videoen kan du se billeder fra nogle af sammenstødene i midtugen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter