Efter #metoo: Sverige vil indføre ny samtykkelov

Flere afsløringer af seksuelle overgreb har fået regering til at foreslå en ny lov.

Den svenske regering vil indføre strammere regler som seksuelt samtykke, efter at den globale #metoo-bevægelse har sat fokus på overgreb og sexchikane. (Foto: © Lucy Nicholson)

Den svenske regering vil have en ny lov, der gør det nemmere at dømme folk for voldtægt.

Foreslaget kommer som reaktion på den seneste tids #metoo-afsløringer.

- Afsløringerne har vist, at en ny lov virkelig er nødvendig, siger Sveriges vicestatsminister Isabella Lövin på et pressemøde i byen Köping, nord for Stockholm, i dag.

Flere tusinde svenskere har gennem de seneste måneder deltaget i demonstrationer og gjort opmærksom på problemer med sexchikane.

- Seksuelle overgreb og sexchikane forekommer overalt i samfundet. Det her er et tydeligt budskab om, at man skal sikre sig, at den, man har sex med, også er med på det, siger Sveriges justitsminister Morgan Johansson.

Sex skal være frivilligt

Med en ny samtykkelov vil regeringen sikre sig, at sex skal være frivilligt, og at det ikke længere kræver, at gerningsmanden har brugt vold eller trusler for at kunne blive dømt for voldtægt.

Den nye lov vil også gøre det muligt at straffe folk for "uagstom voldtægt" og "uagtsomt seksuelt overgreb". Det betyder, at gerningsmanden kan straffes, også selvom hensigten ikke var at voldtage eller begå overgreb, forklarer justitsministeren på pressemødet.

- Det her er en udvidelse af det kriminelle område omkring uagtsomhed. Det er vigtigt, at politiet og anklagerne får de rigtige redskaber til at straffe folk, der har samleje med folk mod deres vilje, siger Morgan Johansson.

Regeringen håber, at den nye lov vil forhindre folk i at have sex med andre mod deres vilje.

- Vi tror på, at det her kan være med til at forebygge sådanne situationer fremover, siger vicestatsminister Isabella Lövin.

Regeringen vil også forhøje minimumstraffen for grov voldtægt og grov voldtægt mod børn fra fire til fem års fængsel.