Efter Mueller-rapporten: 'Den mørkeste sky' driver væk fra Det Hvide Hus

Den længe ventede rapport fra den særlige anklager, Robert Mueller, styrker præsidenten, lyder det fra flere sider.

Mueller-rapporten ser ikke ud til at være så skadelig for præsidenten, som hans politiske modstandere, havde håbet. (Foto: Carlos Barria © Scanpix)

Den såkaldte Mueller-undersøgelse finder ikke beviser for, at præsident Trump eller folk omkring ham har samarbejdet med den russiske regering om at påvirke det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Sådan lyder det fra den amerikanske justitsminister, William Barr, som har læst rapporten, i kølvandet på to års efterforskning og spekulationer om sammensværgelse og risikoen for en rigsretssag mod præsidenten.

Præsident Trump var ikke længe om at konkludere, at der var tale om en "komplet og total frifindelse".

Der var tale om et ulovligt forsøg på at fælde ham, lød budskabet i går fra præsidenten ifølge CNBC.

Så langt vælger flere af de store amerikanske medier ikke at gå.

De er dog enige i en ting: Præsident Trump står stærkere nu - og en mørk sky ser ud til at drive væk fra Det Hvide Hus.

Let skydække over Washington

- For præsident Trump kan det være den bedste dag i hans embedstid indtil videre. Den mørkeste, mest ildevarslende sky, der hang over hans præsidentskab, blev nærmest løftet, lyder det i New York Times om gårsdagens nyhed om Mueller-rapportens konklusion.

Rapporten giver præsidenten et "kraftigt boost til de sidste 22 måneder af hans embedsperiode", lyder det i avisen.

Her peger man på, at der stadig er skyer på himlen for Trumps vedkommende, da rapporten stadig kan byde på dårlige nyheder for præsidenten. Men de manglende beviser på en sammensværgelse "styrker præsidenten inden de kommende slag, herunder hans kampagne for at blive genvalgt", lyder analysen.

Også hos avisen Washington Post peger man på, at Muellers konklusioner "synes at fordrive skyen af konspiration, der hang over hans embede siden dens begyndelse".

Der er dog ikke tale om skyfri himmel, påpeges det.

- Ved at levere forbehold sammen med konklusioner åbner afslutningen på Mueller-undersøgelsen døren for hårdere politiske slag over præsidentens dømmekraft og magt, lyder det.

Hos CNN peger man på, at Trumps præsidentskab nu går ind i en ny æra, og at præsidenten nu har mulighed for at omskrive historien om sit præsidentskab.

Muellers konklusion betyder, at Trump "endelig kan forsøge at komme videre fra en intrige, der har kvalt hans præsidentskab fra starten", lyder det i en analyse, fra mediet, der flere gange har været i clinch med præsidenten.

- Rapporten tilbyder personlig oprejsning for Trump og et nyt politisk våben, han kan affyre mod sine kritikere i det Demokratiske Parti og pressen.

Det Hvide Hus: Skandaløs proces

Mens Mueller-undersøgelsen ikke har fundet beviser for, at medlemmer af Trump-kampagnen konspirerede eller samarbejdede med den russiske regering, vil Mueller til gengæld ikke selv konkludere, om Trump har gjort sig skyldig i magtmisbrug - blandt andet ved at forsøge at hindre efterforskningen.

Det fik straks topdemokraterne Nancy Pelosi og Chuck Schumer til at pege på, at "en anklage så alvorlig som magtmisbrug" kræver, at rapporten bliver offentliggjort.

I Trump-lejren kalder man hele processen "skandaløs".

- De påstod, at de havde beviser. Det havde de ikke. De løj, lyder det fra Sarah Huckabee Sanders, Det Hvide Hus' pressetalsmand, over for CNN, hvor hun peger fingre ad medierne og Demokraterne.

- De forsøgte at vælte præsidenten, siger Sanders, der kalder det ondsindet, at folk har beskyldt præsidenten for at samarbejde med fremmede magter.

Sarah Huckabee Sanders, pressetalsmand i Det Hvide Hus, langer i dag ud efter blandt andet pressen. (Foto: Michael Reynolds © Scanpix)

Hun peger på, at rapportens konklusion er med til at gøre i dag til "en lykkelig dag for USA", men selve efterforskningen har hun ikke meget til overs for:

- 25 millioner dollars af skatteydernes penge er spildt, siger hun.

Også Jason Chaffetz, tidligere republikansk medlem af Repræsentanternes Hus og tidligere formand for Tilsynsudvalget, langer ud efter Demokraterne i dag og peger også på, at "skyen" er drevet videre.

- Præsidenten er nu politisk stærkere end nogensinde. Der har været en sort sky, der gav et talepunkt til enhver demokrat. Nu kan folk kigge tilbage og sige 'I løj over for os i to år', lyder det fra Chaffetz over for det konservative medie Fox.

Det republikanske senatsmedlem Lindsey Graham ser ud til at være i samme lejr: Skyen er væk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk