Efter Muellers rapport: Det kommer der til at ske nu

Den sorte sky over Donald Trump er - for en stund - drevet bort, siger USA-ekspert.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, og hans kampagne undersøges fortsat af flere forskellige instanser. (Foto: Eric Baradat © Scanpix)

Der var ikke nogen rygende pistol rettet mod Donald Trump i den længe ventede rapport fra særlig anklager Robert Mueller.

Så USA's præsident kan ikke sigtes for at have deltaget i en ulovlig sammensværgelse med Rusland om at påvirke præsidentvalget i 2016.

Men hvad så nu?

For det første er den politiske kamp om hele Mueller-rapporten kun lige startet. Foreløbig kender vi nemlig kun et ekstrakt på fire sider, som den amerikanske justitsminister, William Barr, har sendt til lederne af de to partier i Kongressen.

Hvori det altså konkluderes, at der ikke findes beviser for en sammensværgelse med Rusland.

- Ud over hovedkonklusionerne ved vi ikke, hvad der står i rapporten. Vi ved ikke, hvad Mueller har lagt til grund for konklusionerne, eller hvad han i det hele taget har undersøgt.

- Det vil Demokraterne meget gerne have ud, for det kan også være, der er noget i den, de vil bruge fremadrettet, siger Anders Agner, der er chefredaktør på USA-mediet kongressen.com.

Michael Cohen er central

Selvom Robert Muellers undersøgelse af Trump-kampagnens forbindelser til Rusland officielt er overstået, så kan præsidenten endnu ikke ånde lettet op. Repræsentanternes Hus undersøger stadig det russiske spor som led i en større granskning af Trumps aktiviteter.

Tidligere på måneden kom det frem, at granskningen omfatter præsidentens familie, forretninger, kampagne og administration. I første omgang er der blevet sendt 81 krav om udlevering af dokumenter - blandt andet til Trumps svigersøn, Jared Kushner.

- I Repræsentanternes Hus er de i gang med en stor undersøgelse af forbindelserne til Rusland, men også Trumps kampagneførelse i det hele taget. Efter at flertallet skiftede tilbage til Demokraterne som følge af Midtvejsvalget, har de besluttet at undersøge Trump nærmere, siger Anders Agner.

Det var blandt andet derfor, at Trumps tidligere advokat Michael Cohen vidnede foran tilsynsudvalget i Repræsentanternes Hus for nogle uger siden, hvor han kom med en række alvorlige anklager imod Trump.

Ifølge Michael Cohen har Trump blandt andet løjet over for offentligheden om sit politiske og økonomiske forhold til Rusland.

- Der er planer om at indkalde flere vidner for at få undersøgt en række forhold om Trumps kampagne. Hvem det skulle være, ved vi ikke endnu. Men Demokraterne har de her muligheder nu, når de har flertallet, siger Anders Agner.

Se Donald Trumps reaktion på rapporten i videoen her:

Pil rettes mod New York

Udover undersøgelsen i den amerikanske kongres er der alle de juridiske slagsmål, der er undervejs ved domstole i New York, hvor Trump har haft de fleste af sine aktiviteter.

Her er meget fokus rettet mod sagen om Trumps påståede betaling til pornostjernen Stormy Daniels.

Hun har selv hævdet, at hun havde en affære med Donald Trump tilbage i 2006, og at hun op til præsidentvalget i november 2016 blev betalt tæt på en million kroner - såkaldte hush-money - for at tie stille i sagen.

Trumps tidligere advokat Michael Cohen har sågar ved en domstol i New York erkendt, at Trump beordrede ham til at betale pengene til Stormy Daniels.

- Sagen i New York betragtes af mange juridiske iagttagere som værende mere alvorlig for Trump, end Mueller-undersøgelsen kunne ende med at have været for ham. Det ved Demokraterne, og det er nok her, de vil sætte ind over for Trump nu, siger Anders Agner.

Flere sager med tråde til Trump

  • Trumps skatteforhold:

  • Den amerikanske avis New York Times afslørede i oktober, at Donald Trump har benyttet skattefiduser til en værdi af over 400 millioner dollar. Flere lokale myndigheder i New York har nu åbnet efterforskninger af sagen.

  • Trump Foundation:

  • Den øverste anklager i staten New York stævnede sidste år Trump og hans børn for at have blandet familiefondens velgørende arbejde sammen med både Trumps forretninger og præsidentkampagnen

  • Honorar-bestemmelser:

  • To statsadvokater har åbnet en sag mod Trump, hvori de beskylder ham for ikke at have kappet forbindelsen til sit forretningsimperium, da han blev præsident. Dermed kan han have handlet i strid med den amerikanske forfatning, der har flere bestemmelser om, at præsidenten ikke må modtage honorarer og gaver.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk