Efter mystisk sag om forsvundet journalist: Saudisk konge har ringet til Erdogan

Saudi-Arabiens konge, Salman bin Abdulaziz Al Saud, vil have, at de to lande efterforsker sagen sammen, skriver medier i begge lande.

Den saudiarabiske konge har kontaktet Tyrkiets præsident for at tale om den forsvundne journalist Khashoggi. Tyrkiet anklager Saudi-Arabien for at have dræbt journalisten. (Foto: handout © Scanpix)

Der har stort set været tavshed fra den saudiarabiske kronprins og de facto leder, siden journalist Jamal Khashoggi for små to uger siden sidst blev set på Saudi-Arabiens konsulat i den tyrkiske storby Istanbul.

Men i går aftes talte Saudi-Arabiens konge, Salman bin Abdulaziz Al Saud, om sagen med den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan. Det skriver både saudiarabiske og tyrkiske medier.

Kongen vil have, at de to lande efterforsker sagen om Jamal Khashoggis forsvinden sammen.

Opkaldet sker, efter at Tyrkiet de seneste uger har lagt massivt pres på Saudi-Arabien ved at beskylde oliestaten for at have dræbt den saudiarabiske journalist og systemkritiker på konsulatet i Istanbul.

En påstand, Saudi-Arabien fortsat nægter.

Efterforskning gået i stå

Ifølge de to statskontrollerede medier Saudi Press Agency og tyrkiske Anadolu aftalte Erdogan og Salman bin Abdulaziz Al Saud i går at iværksætte en fælles arbejdsgruppe, der skal diskutere og undersøge den mærkværdige sag.

Men lige nu er efterforskningen strandet, fordi tyrkisk politi endnu ikke har fået lov til at komme ind på det saudiarabiske konsulat for at undersøge det mulige gerningssted.

Det var på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul, at Khashoggi sidst blev set. Tyrkiet hævder, at han er blevet dræbt på konsulatet (Foto: Yasin Akgul © Scanpix)

Det fortæller DR's korrespondent i Mellemøsten, Michael S. Lund.

- Det lader til, at efterforskningen er gået i stå. Man venter på, at Tyrkiet får lov til at komme ind på konsulatet, som Saudi-Arabien tidligere har sagt god for, siger Michael S. Lund og uddyber:

- Det, jeg hører, er, at saudiaraberne lige nu stejler over, at tyrkerne vil have lov til at lave en decideret kriminalteknisk undersøgelse på konsulatet, mens de egentlig bare havde tænkt sig at give dem en hurtig rundtur. Så der foregår lige nu et diplomatisk spil om, hvornår tyrkisk politi og eksperter kan få adgang, og hvor meget de må se, siger Michael S. Lund.

Den tyrkiske udenrigsminister har tidligere kritiseret Saudi-Arabien for ikke at ville samarbejde om efterforskningen.

Trump truer med straf

Journalisten Jamal Khashoggi er ikke blevet set, siden han besøgte konsulatet i Tyrkiet for at få ordnet nogle dokumenter, forud for at han skulle giftes.

Tyrkiske myndigheder hævder, at saudiarabiske sikkerhedsagenter har dræbt Khashoggi på konsulatet, fordi han i blandt andet Washington Post har kritiseret Saudi-Arabien og kronprinsen i hårde vendinger.

Myndighederne er desuden i besiddelse af overvågningsbilleder, der blandt andet viser, at Khashoggi går ind på konsulatet, men aldrig ud igen. Saudi-Arabien holder fast i, at journalisten selv har forladt konsulatet.

En påstand, præsident Erdogan kræver beviser på.

Flere internationale ledere har allerede bedt om en grundig afklaring af, hvad der er sket.

Og i weekenden kom den amerikanske præsident, Donald Trump, på banen med en trussel til Saudi-Arabien - der vil træde i kraft, hvis det viser sig, at Saudi-Arabien står bag den mystiske forsvinden.

- Vi skal nok nå til bunds i det her, og der vil blive en hård straf, forsikrede han i showet '60 minutes'.

Saudi-Arabien truer med endnu hårdere sanktioner, hvis det sker.

Sagen vil uanset hvad ikke gå ud over USA og Saudi-Arabiens våbenhandel, fastslog Trump i går.

Både britiske og amerikanske medier skriver, at der ifølge anonyme tyrkiske kilder eksisterer både lyd- og videooptagelser af drabet på Khashoggi. Dette er dog ikke officielt bekræftet.