Efter mystiske kast med genstande mod danskere i Sverige vil bekymret Hækkerup hive fat i sin svenske ministerkollega

Svensk politi har ikke noget motiv til, hvorfor cirka 50 danske bilister er blevet ramt af genstande.

- Vi kan kun beklage, at danske bilister udsættes for det her, og vi synes, at det er fuldstændig uacceptabelt, lyder det fra svensk politi.

Et mystisk fænomen har de seneste måneder ramt en svensk motorvejsstrækning mellem Malmø og Ystad.

Omkring 50 biler er blevet ramt af diverse genstande, og mærkeligt nok er det i stort set alle tilfælde danske bilister til og fra Bornholm, det er gået ud over.

Gerningsmanden - eller gerningsmænd - er fortsat på fri fod, og svensk politi kæmper stadig med at finde motivet bag forbrydelserne.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) er gået ind i sagen. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Det første tilfælde skete i april, og de seneste skete i går, hvor danske bilister igen blev ramt.

Den danske justitsminister, Nick Hækkerup (S), er forfærdet over sagen, og han vil nu rette henvendelse til Stockholm.

- Jeg er alarmeret over beretningerne om, at danske bilister udsættes for systematiske stenkast i Sverige. Stenkast mod kørende biler er vanvittigt og direkte livsfarligt, og når et så stort antal danske bilister rammes, så giver det anledning til dyb bekymring.

- Jeg vil derfor nu tage kontakt til den svenske justitsminister. Min forventning er, at svensk politi tager episoderne alvorligt og efterforsker dem grundigt og til bunds, så vi kan få stillet gerningsmændene til ansvar og stoppe deres livsfarlige handlinger, siger han i en skriftlig udtalelse.

Politiet i Sverige siger, at man prioriterer efterforskningsarbejdet højt. Man leder dog fortsat efter et motiv, og man har svært ved at forstå, hvorfor det nærmest kun er danske bilister, det er gået ud over.

Det fortæller Ewa-Gun Westford, der er talsmand for svensk politis region Syd.

- Vi kan kun beklage, at danske bilister udsættes for det her, og vi synes, at det er fuldstændig uacceptabelt.

Svensk politi opfordrer til, at man kører ind til siden, hvis man bliver ramt af en genstand, og straks ringer til telefon 112, som også er nummeret på alarmcentralen i Sverige.

- Jeg kan ikke mindes, at vi har bedt bilister om at standse med det samme og ringe 112, men vi gør det, så vi kan komme i "realtid" og så hurtigt som muligt. Vi har meldt ud til alle vores ressourcer, at man skal være klar på, at man hurtigt skal rykke ud, hvis det sker. Vi har stor fokus på det her, siger Ewa-Gun Westford.

Foruden afhøring af ofrene går meget af efterforskningen på at tjekke teleoplysninger og patruljere på strækningen.

Der har været tilfælde af kast på stort set hele strækningen fra Malmø til Ystad. Men det er især slemt på denne strækning mellem Skurup og Ystad:

Motorvejen hedder E65.

Bornholmerne er bekymrede

Den pågældende strækning benyttes især af danskere, der skal til og fra Bornholm, og de mange episoder har gjort mange af bilisterne nervøse.

Faktisk kører flere en omvej for at undgå strækningen.

En af dem er pendler Adam Kofoed Månsson, som er blevet ramt af en genstand to gange på bare tre uger.

- Man når ikke at se det. Man når ikke at undvige og køre uden om. Det siger bare "bang", og så er man ramt.

Sådan så forruden ud på Adam Kofoed Månssons bil efter en af episoderne.

Han fortæller, at oplevelsen har sat sig i ham, og at han derfor gerne kører en anden vej for at slippe for strækningen.

- Jeg har ikke modet til at tage chancen. Jeg tør ikke at køre vejen længere, siger han.

- Hvad sker der? Er der nogen, der er ude efter mig? Man får nogle meget mærkelige tanker, siger han.

'Det skaber frygt og bekymring'

Også turistbranchen på solskinsøen mærker nervøsiteten brede sig.

Flere turister er allerede nu begyndt at overveje, om de skal afbestille deres tur til Bornholm, fortæller direktør Pernille Kofod Lydolph fra Destination Bornholm.

Hun har talt med mindst tre overnatningssteder her på øen, hvor der bor utrygge gæster efter grimme oplevelser i Skåne.

- Det skaber frygt og bekymring blandt de gæster, der er på vej til øen. Så der opstår ganske enkelt en uro og en bekymring. Der er gæster, der er begyndt at røre på sig og sige, at det kan godt være, at de alligevel ikke skal til Bornholm. Der opstår en frygt og bekymring, som er ødelæggende, siger Pernille Kofod Lydolph.

I de fleste sager er der ikke sket personskade. Men ved en hændelse 19. maj blev en 70-årig mand fra Sjælland ramt i venstre side af ansigtet og fik alvorlige skader på tænder og det ene øje, har TV2 Lorry berettet.

Rigspolitiet oplyser til DR Nyheder, at svensk politi ikke har rettet henvendelse for "assistance eller sparring i denne sag". Rigspolitiet kom dog i mandags med en advarsel om episoderne.

DR Nyheder har også forsøgt at få en kommentar fra Udenrigsministeriet, i og med at det er danske statsborgere i udlandet, det er gået ud over.

Men det har ministeriet ikke ønsket.