Efter nederlag til Erdogans parti: Valget i Tyrkiets største by skal gå om

Valgkommissionen har besluttet at annullere resultat af lokalvalg i Istanbul.

Istanbul er Tyrkiets største by og dens borgmesterpost landets mest magtfulde. (Foto: ERDEM SAHIN © Scanpix)

Tyrkerne i landets største by, Istanbul, skal igen til valg.

Sådan lyder det fra Tyrkiets valgkommission.

Den har besluttet at annullere valgresultatet fra 31. marts, hvor landets præsident Recep Tayyip Erdogans parti, AKP, tabte magten i millionbyen.

AKP var hurtigt ude at kræve, at valgkommissionen skred ind på baggrund af, hvad den opfattede som valgsvindel.

Det har kommissionen nu valgt at imødekomme, og den har sat 23. juni som datoen for et nyt valg i byen.

Næstformanden for det største oppositionsparti, CHP, kalder beslutningen et klart tegn på, at Tyrkiet er et "diktatur".

- Systemet, som ser stort på folkets vilje og ignorer loven, er hverken demokratisk eller legitimt. Det er ganske enkelt et diktatur, siger Onursal Adiguzel ifølge Reuters.

'Det ser mærkeligt ud'

Valgresultatet, som nu er annulleret, gav CHP's Ekrem Imamoglu en snæver sejr over sin AKP-modstander.

Han er for længst udråbt som vinder, udpeget som borgmester og har startet sit arbejde.

DR's mellemøstkorrespondent, Michael S. Lund, understreger, at valgkommissionens beslutning er et kæmpe slag for CHP.

- Det var historisk, at de vandt i Istanbul, hvor de ikke har siddet på magten i 25 år. Og de har stort set fejret sejren, som nu bliver taget fra dem, lige siden. De er rasende, siger han.

Valgkommissionen er endnu ikke kommet med den fulde begrundelse, så Michael S. Lund kan ikke vurdere afgørelsen i detaljer.

Men han tilføjer, at når CHP tidligere er kommet med lignende valgklager, har kommissionen ikke vist lignende forståelse.

- Det ser mærkeligt ud, at oppositionen får nej til mange af deres klager, imens Erdogans parti får medhold. Samtidig er det kun borgmestervalget, der skal gå om, mens distriktsvalgene i Istanbul, som foregik på samme måde, åbenbart er helt i orden. Det er med til at give en mistanke om, at valgkommissionen er politisk, siger han.

Tyrkiet bliver kun mere polariseret

Ifølge Michael S. Lund er det tyrkiske valgsystem ret svært at snyde i, blandt andet fordi der sidder valgobservatører fra partierne for at holde øje med, at alting går rigtigt for sig.

- Men oppositionen frygter, at der på en eller anden måde vil blive forsøgt gjort noget, så Erdogans mand vinder næste gang, siger korrespondenten.

På grund af det snævre valgresultat er der dog også en reel chance for, at AKP kan vinde sidst i juni.

Uanset hvad der sker, vil Tyrkiet kun blive endnu mere polariseret af valgkommissionens beslutning, vurderer Michael S. Lund.

- Vi mangler at høre, hvad oppositionen reelt vil gøre - om de vil stille op eller boykotte valget. Jeg tror, de vil stille op, og at begge partier vil gøre alt for at få folk ud at stemme, siger han.

Ud over Istanbul, tabte AKP også magten i hovedstaden Ankara, samt i flere store byer, deriblandt Izmir, ved valgene sidst i marts.

Istanbul-valget er dog det klart vigtigste, siger mellemøstkorrespondenten.

- Istanbul står for en tredjedel af Tyrkiets bruttonationalprodukt - næsten så meget som hele Grækenland. Så det er en meget magtfuld post at sidde på. Istanbul er bare den suverænt vigtigste borgmesterpost i Tyrkiet, siger han.