Efter nedlukning: 'Italienerne er lettere chokerede'

Premierminister Giuseppe Conte kalder det Italiens 'mørkeste time'.

Der er kø ved supermarkederne mange steder i Italien i dag, efter befolkningen - omkring 60 millioner italienere - er vågnet op til en ny hverdag.

- Italienerne er lettere chokeret i dag. Det var voldsomt at se premierminister Giuseppe Conte i fjernsynet, hvor hans tale i går blev holdt på alle kanaler, fortæller journalist Charlotte Sylvestersen, der bor i Milano.

En del italienere reagerede prompte ved at tage ud at handle allerede inden midnat i går, hvilket videoer på sociale medier også vidner om.

20.000 italienere skyndte sig sydpå

Når myndighederne nu har udvidet de restriktioner, der i søndags blev lagt på den nordlige del af landet, skyldes det, at mange skyndte sig at rejse fra Nord- til Syditalien i weekenden.

- 20.000 italienere rejste sydpå i søndags, da dekretet blev underskrevet. De er potentielle smittebærere, siger Charlotte Sylvestersen.

Flere har på sociale medier netop kommenteret på de mange, der skyndte sig fra den ene ende af landet til den anden.

- Lad os et øjeblik dvæle ved tanken om de mennesker, der flygtede fra 'den røde zone' for så at vågne op i 'den røde zone', skriver en bruger på Twitter.

Der er i dag over 9.000 smittede i Italien. Det højeste antal uden for Kina, og alene fra søndag til i går steg antallet af smittede med 25 procent, hvilket også har været årsag til de nye stramninger.

- Tallene fortæller os, at vi har en alvorlig stigning i infektioner, i antal personer, der er indlagt i intensivpleje, og desværre også i dødsfald. Vores vaner skal derfor ændres. De skal ændres nu, sagde premierminister Conte.

En mand med mundbind foran Colosseum i Rom i sidste uge. (Foto: ALBERTO PIZZOLI © Scanpix)

På hvilken måde er Italien 'lukket ned'?

Fremfor alt er der lagt strenge restriktioner på rejser i Italien frem til den 3. april.

Hvis man bevæger sig rundt mellem kommunerne, skal man kunne bevise, at der er 'arbejdsgrunde' eller 'alvorlige familie- eller sundhedsbehov', siger dekretet.

- Der kommer mere kontrol og mere politi på vejene. Man skal lave auto-certifikationer, der viser, at man arbejder i anden kommune, hvis man skal ud at køre, siger Charlotte Sylvestersen fra Milano.

Der appelleres generelt til sund fornuft og til at vise samfundssind.

- Det får en lang række konsekvenser, herunder at man ikke kan holde den traditionelle familiefrokost om søndagen, hæfter hun sig ved.

Restauranter og barer kan stadig holde åbent mellem klokken 8 og 18, men kunder skal sidde mindst en meter fra hinanden.

Butikker skal på samme måde sørge for, at kunderne holder en meters afstand til hinanden.

- Det er den mindste af mine bekymringer. Det virkelige problem er, at der ikke kommer nogen kunder, fortæller en caféejer, Franco Giovinazzo, til Reuters i Rom, efter han kun har solgt seks espressoer på en mandag morgen, der normalt ville være travl.

Alle biografer, teatre, museer og skisportssteder skal holde lukket, og alle sportsbegivenheder - herunder fodboldkampe - er der sat en midlertidig stopper for.

Det samme gælder alle offentlige forsamlinger, herunder ved dåb, bryllupper og begravelser.

Skoler og universiteter er lukket og eksaminer er aflyst frem til den 3. april.

Den første coronapatient er ikke på intensiv længere

Premierminister Giuseppe Conte beskrev i søndags situationen som 'den mørkeste time' med henvisning til et citat fra den britiske premierminister Winston Churchill under Anden Verdenskrig.

- I løbet af de seneste dage har jeg tænkt tilbage på Churchills taler: Det er den mørkeste time, men vi vil klare det, sagde Conte til avisen La Repubblica.

En positiv nyhed midt i den italienske krise er, at den 38-årige mand, der var den allerførste, der fik konstateret COVID-19 i Italien, netop er kommet ud af respirator på intensivafdelingen på hospitalet.

Se Horisont her om de forsvundne kinesiske aktivister, der forsøgte at advare mod coronavirusset. Hvad skete der præcis, da det hele begyndte i den kinesiske millionby Wuhan, og hvilken betydning fik det for spredningen?