Efter OL: Frygt for fremtiden i favelaen

Beboerne i Rios slumkvarterer tvivler på den politiske vilje til fortsat at sikre området.

De brasilianske myndigheder har fået kontrol med dele af slumkvartererne, der tidligere har været styret af kriminelle.

OL-flammen er slukket og dermed har mediemørket sænket sig over Brasilien. Det bekymrer nogle af de brasilianere, som har nydt godt af det fokus, der har været på Brasilien de sidste syv år op til OL og VM for to år siden.

Et fokus som blandt andet har betydet større sikkerhed for beboerne i favelaen, Santa Martha i Rio de Janeiro

- Det er blevet meget mere sikkert her i favelaen, fortæller Elias Doarde. Han bor sammen med sine forældre, hans datter og hendes et årige barn i en lejlighed i Rio-favelaen, Santa Martha.

Favelaerne er slumbyer, hvor kriminalitet og narko ofte er en naturlig del af hverdagen.

Men Santa Marta var den første favela, som myndighederne tog kontrol over.

Selv om der stadig er områder i den øvre del af favelaen, hvor gangsterne styrer, så kan de lokale nu leve i nogenlunde tryghed. Beboerne er blevet lovet, at politiet vil blive i favelaen i 25 år, men de frygter, at den slags garantier er ikke noget værd.

De brasilianske politikere har arbejdet hårdt på at forbedre landets omdømme. De mange gæster til både OL og VM skulle have et indtryk af, at Brasilien er et trygt land, at rygterne om røveriske overfald er overdrevne og at narko-kriminaliteten er dalende.

Men nu er medierne væk og verdens øjne fokuseret på andet end guldmedaljer, brasilianske samba-feste og sikkerhed for turisterne. Og forude truer politisk kaos med at kaste landet ud i en endnu større krise og fjerne fokus på sikkerhed i favelaerne, nemlig rigsretssagen mod den suspenderede præsident, Rousseff Dilma

- Vi er alle sammen meget bekymrede, vi kender ikke vores fremtid. Alting er usikkert, fortæller Elias Doardo.

Se et klip fra favelaen i videoen herunder.

FacebookTwitter