Efter otte år i dybfryseren forsøger EU og Indien nu at genoplive frihandelsaftale

Det vil være godt for både EU og Indien, hvis forholdet bliver styrket, mener statsminister Mette Frederiksen.

Der er tale om "en milepæl" i forholdet mellem EU og Indien, mener kommissionsformand Ursula von der Leyen efter dagens beslutning. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)

Forholdet mellem Indien og EU-landene er gradvist blevet forbedret i de senere år, og her til eftermiddag har de to parter taget endnu et skridt i retning mod et tættere parløb.

De har nemlig besluttet at genstarte forhandlingerne om en fælles frihandelsaftale, som ellers har ligget i dybfryseren siden 2013.

Dengang var forklaringen fra EU's side, at den indiske regering manglede ambitioner i forhold til aftalens omfang. Og inderne blev samtidig beskyldt for at opføre sig alt for protektionistisk med deres mange toldbarrierer og høje toldsatser på eksempelvis biler.

Men nu, otte år efter, er tiden altså inde til, at de vil forsøge igen.

- Der er tale om en milepæl i forholdet mellem EU og Indien, lyder det fra kommissionsformand Ursula von der Leyen, som mener, der er "et stort uudnyttet potentiale", når det kommer til Indien.

'Fornyet indisk appetit'

Beslutningen blev taget under EU-topmødet i den portugisiske havneby Porto, hvor de europæiske stats- og regeringschefer for første gang i et halvt år kunne møde hinanden ansigt-til-ansigt.

Det var egentlig planen, at den indiske premierminister, Narendra Modi, selv skulle have deltaget i mødet. Men på grund af det voldsomme corona-smitteudbrud i hjemlandet, som i det seneste døgn har kostet flere end 4.000 indere livet, havde han meldt afbud, og han måtte derfor deltage via videolink.

Den indiske premierminister, Narendra Modi, måtte deltage via videolink på grund af det voldsomme smitteudbrud i Indien. (Foto: Adnan Abidi © Scanpix)

Udover handel vil de to parter nu også forsøge at styrke samarbejdet i forhold til blandt andet menneskerettigheder og sikkerhed. Og ifølge det indiske udenrigsministerium er EU og Indien nu klar til søsætte fælles infrastrukturprojekter i blandt andet Afrika og Centralasien.

Ifølge konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R), der også har det overordnede ansvar for den digitale udvikling i EU, er der "kommet en fornyet indisk appetit" efter flere år med stilstand.

Det skyldes blandt andet, at en række asiatiske lande for nylig indgik en økonomisk partnerskabsaftale med Kina. Indien valgte dog at stå udenfor, og det har ifølge den danske EU-kommissær præget indernes geopolitiske fokus.

- På det digitale område har jeg meget tætte og konstruktive forbindelser med den indiske regering. På den måde tror jeg, der er mange ting, der flytter sig i øjeblikket i forhold til Indien, siger hun.

Kan gøre ondt

Derudover er EU-landenes forhold til Kina i den seneste tid blevet alvorligt forværret, og det kan også have spillet ind, vurderer Peter Bay Kirkegaard, der er seniorchefkonsulent hos Dansk Industri.

- Både EU og Indien har måske lidt mere brug for hinanden nu og brug for at lave en handelsaftale med hinanden, fordi Kina bliver en større og større geopolitisk udfordring, siger han til Ritzau.

Indien er med sine 1,36 milliarder mennesker en af verdens største og hurtigst voksende økonomier. Det er noget, de europæiske virksomheder allerede har fået øjnene op for, og alene i det seneste årti er handlen med varer mellem EU-landene og Indien steget 72 procent, viser en EU-opgørelse.

EU er i dag Indiens største handelspartner, mens Indien blot er EU’s niende største handelspartner. Men statsminister Mette Frederiksen (S) håber, at det kan ændre sig, hvis der kommer et endnu tættere samarbejde på handelsområdet.

- Det burde vi egentlig have fået for længst. Indien er verdens største demokrati, og Europa og Indien er forbundet på rigtig mange leder og kanter. Derfor vil det kun være godt for Indien og Europa – og de geopolitiske forhold – hvis vi får et endnu tættere samarbejde. Vi er kommet godt fra start i dag, siger statsministeren, som dog understreger, at der er lang vej igen, før en frihandelsaftale kan falde på plads.

Statsminister Mette Frederiksen (S) håber, at forholdet mellem EU og Indien nu kan blive styrket. (Foto: ESTELA SILVA © Scanpix)

Og der er heller ikke enighed blandt EU-landene om, hvor stor og omfattende sådan en aftale i givet fald bør være.

- Det får vi at se, når forhandlingerne går i gang. Jeg oplever, der er en stor interesse, siger Mette Frederiksen.

Men hos Dansk Industri er vurderingen, at det bliver nogle hårde forhandlinger, da det protektionistiske Indien skal åbne markeder op.

- Det kan komme til at gøre ondt på nogle velerhvervede erhvervsinteresser i Indien, og så begynder folk at brokke sig, siger Peter Bay Kirkegaard til Ritzau.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk