Efter over 100 bilbrande på én nat: 'Jeg prøver ikke at tage det personligt'

To mænd er anholdt i Sverige, efter 120 biler blev brændt af mandag aften.

- Vi sad i vores lejlighed i går aftes. Pludselig hørte vi en enorm eksplosion fra parkeringspladsen. Da vi kommer hen til vinduet, ser vi, at der er ild i flere biler. Også vores, siger Anita Laiho.

DR Nyheder møder hende og hendes kæreste, Hamid Bakhtiari, foran deres udbrændte, grå Volvo på en parkeringsplads foran deres lejlighedsejendom i Göteborg.

Mandag aften udbrændte ifølge svensk politi op imod 120 biler i Göteborg, Lysekil, Trollhättan, Alafors, Hjällbo og Frölunda i det vestlige Sverige. De første anmeldelser om antændte biler modtog Redningstjenesten i Göteborg mandag ved 21-tiden.

Kort efter midnat oplyste politiet, at alle brande er slukket. Også branden i Anita Laiho og Hamid Bakhtiaris Volvo. Nu husker parret tilbage på en dramatisk aften:

- Da vi ser, at der er ild i flere biler på parkeringspladsen, siger du, at du skal ud og redde din bil, siger Anita Laiho henvendt til sin mand.

- Ja, altså, jeg tænker, at jeg vil tage min brandslukker, som ligger bag i bilen. Den har jeg købt for nyligt. Men jeg kan ikke åbne bilen, og så bakker jeg tilbage, mens ilden tager fat i vores bil og flere andre biler på parkeringspladsen, siger Hamid Bakhtiari.

- Jeg kan se oppe fra vinduet, at han ikke kan slukke ilden. Der er allerede udviklet kraftigt ild i bilen, og der kommer meget røg, siger Anita Laiho.

Udbrændte biler på en parkeringsplads i Göteborg. I en tilsyneladende koordineret aktion stak grupper af unge ild til parkerede biler flere steder i Sverige. (Foto: Adam Ihse/TT © Scanpix)

Hårde områder ramt

To unge mænd er nu anholdt, og yderligere en mand er eftersøgt. Flere mistænkte er identificeret blandt andet på baggrund af privatoptagelser, som bliver flittigt delt på sociale medier.

– Vi ska jage dem, siger Dan Windt, chef for lokalpolitikredsen i området, til SVT.

På blandt andet Youtube kan man se adskillige sortklædte og maskerede gerningsmænd gå rundt på en parkeringsplads og sætte ild til flere biler, hvorefter de løber fra stedet.

Områderne, hvor der er blevet sat ild til bilerne, er områder, der har store sociale udfordringer. Og her midt i den svenske valgkamp, kan det blive vand på møllen for de partier, der gerne vil have indvandring øverst på dagsordenen, da det også er områder, hvor der er mange indbyggere af anden etnisk herkomst.

Anita Laiho og Hamid Bakhtiari afviser imidlertid, at det skulle være tilfældet netop i deres område. Der har været problemer med hærværk og lignende i områderne omkring, men ikke netop dér.

- Derfor bliver man så meget desto mere skræmt og chokeret, siger Anita Laiho.

Politiet mistænker angrebene for at være koordinerede og afviser ikke, at det kan være sket ved hjælp af sociale medier.

- Det er nyt, og det er vældig skræmmende. Og det er noget, der gør, at jeg kommer til at være mere forsigtig. For jeg frygter, at der kommer til at ske noget mere, siger Anita Laiho. Hamid Bakhtiari vil derimod hurtigst muligt se fremad.

- Jeg prøver ikke at tage det så personligt. Jeg prøver at gøre, som jeg altid har gjort. Det er sket, og det må vi acceptere og komme videre, siger han.

Anita Laiho og Hamid Bakhtiari snakker med DR Nyheders Europakorrespondent Anna Gaarslev foran deres udbrændte bil. (Foto: DR Nyheder)

Sætter ild under valgkampen

Episoderne har fået flere svenske partiledere til at reagere. En af dem er lederen af det indvandringskritiske parti Sverigedemokraterne, Jimmie Åkesson.

Han langer i et interview med den svenske avis Aftonbladet ud efter statsminister Stefan Löfven.

- For to år siden lovede Stefan Löfven mere politi. Det sagde han også i dag, men der er ikke sket noget. Tværtimod er der kommet mindre politi, siger Åkesson.

I et program på Sveriges Radio tordnede statsministeren mod de mange ildspåsættelser.

- Jeg bliver så forbandet. Og mit spørgsmål til dem, der står bag det her, er: "Hvad fanden har I gang i?" siger Löfven.

Endvidere slog han fast, at den svenske regering er klar til at gøre, hvad det kræves for at komme kriminaliteten til livs.

Tilbage på parkeringspladsen og den udbrændte Volvo har DR Nyheders udsendte fundet Hamid Bakhtiari og Anita Laihos brandslukker i bagagerummet på deres udbrændte bil.

- Lad du hellere den ligge. Vi ved ikke, om den stadig kan eksplodere, advarer Hamid Bakhtiari.

(Grafik: DR Nyheder)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk