Efter overskredet deadline: Mugabes parti tager første skridt til rigsretssag

Selvom der bliver indledt en rigsretssag i Zimbabwe, vil Mugabe formentlig sidde som præsident lidt tid endnu, vurderer professor.

Trods utallige opfordringer fra både landets krigsveteraner, sit eget parti, oppositionsbevægelsen og andre statsledere meddelte præsidenten ikke, at han vil træde tilbage, da han stod frem på tv i går. (Foto: THE HERALD HANDOUT © Scanpix)

Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, skal med al sandsynlighed stilles for en rigsretssag.

I hvert fald hvis det står til hans eget parti, Zanu-PF, der skal mødes klokken 17.00 dansk tid for at diskutere muligheden for at indlede en rigsretssag mod den 93-årige leder af Zimbabwe.

Landets militær, der i sidste uge satte ham i husarrest, havde givet ham indtil i dag klokken 11.00 til at træde frivilligt tilbage.

Men det gjorde han ikke. Derfor er det meget sandsynligt, at parlamentet, når det samles tirsdag, skal stemme om at aktivere paragraf 97 i landets forfatning, der åbner muligheden for en rigsretssag.

Det vurderer Henning Melber, der er professor ved det Nordisk Afrika-institut i Uppsala i Sverige.

- Parlamentet kan indlede processen med at fjerne præsidenten, hvis majoriteten af de to kamre stemmer for, forklarer han og fortsætter:

- Herefter skal de to kamre udpege en komité, som skal undersøge muligheden for en rigsretssag. Hvis komitéen når frem til en anbefaling af det, og hvis begge kamre stemmer for med to tredjedele af stemmerne, kan han i henhold til paragraf 97 i forfatningen fjernes fra præsidentembedet. Det er muligt, men det kan kræve en smule overtalelse af de Zanu-PF medlemmer, der stadig er loyale over for Mugabe. For de er der stadig, siger Henning Melber.

Præsident ugen ud

Zanu-PF ekskluderede i weekenden Robert Mugabe fra partiet. Det betyder, at han ikke længere er partiets leder.

Søndag stod han frem på tv, og trods utallige opfordringer fra både landets krigsveteraner, sit eget parti, oppositionsbevægelsen og andre statsledere meddelte præsidenten ikke, at han vil træde tilbage.

Selvom majoriteten af partiet vil have Robert Mugabe fjernet fra præsidentposten, kan processen tage tid.

- Rigsretssagen skal følge forfatningen, og selvom det bliver gjort så hurtigt som overhovedet muligt, vil det formentlig tage nogle dage at få gennemført. Det betyder formentlig, at Mugabe stadig vil være præsident indtil slutningen af denne uge eller næste uge, siger Henning Melber.

Vicepræsident på vej mod toppen

Henning Melber vurderer, at militæret, der har overtaget magten i landet, vil gå langt for, at processen bliver udført så juridisk korrekt som muligt for at undgå, at indsættelsen af en ny præsident kan anfægtes eller erklæres ugyldig af enten SADC, en organisation, der er oprettet af landene i det sydlige Afrika for at fremme det økonomiske og politiske samarbejde i regionen, eller Den Afrikanske Union.

Med al sandsynlighed vil det være Emmerson Mnangagwa, som kommer til at overtage præsidentposten, også selvom han blev fyret som vicepræsident af Mugabe i forrige uge.

For selvom Phelekezela Mphoko også er vicepræsident, er det ifølge Henning Melber meget usandsynligt, at han bliver betragtet som en mulig kandidat.

- Mphoko har intet grundlag i partiet længere, efter at G40 (gruppen, der har støttet Grace Mugabe, red.) er blevet elimineret, og derfor er han ikke et alternativ, siger han.

Facebook
Twitter