Efter pres fra militæret: Bolivias præsident går af

Bolivias præsident, Evo Morales, trækker sig efter flere ugers politisk uro i landet.

Evo Morales meddeler søndag aften i en tale på Bolivia TV, at han trækker sig som præsident. (Foto: Reuters Tv © Scanpix)

Evo Morales, Bolivias præsident siden 2006, meddeler her til aften i en tv-transmitteret tale, at han træder tilbage.

Det sker efter flere ugers politisk uro, som kulminerede tidligere søndag, da landets militær opfordrede præsidenten til at gå af.

- Jeg fratræder mit embede som præsident, lyder beskeden fra Morales, der har været under stigende pres i de seneste tre uger i kølvandet på et omstridt præsidentvalg.

Tidligere i dag meddelte Evo Morales, at han ville udskrive et nyt præsidentvalg og samtidig skifte ud i landets valgmyndigheder.

Det skete blandt andet efter en anbefaling fra Organisationen af Amerikanske Stater (OAS), der havde internationale valgobservatører i Bolivia under præsidentvalget.

Militær krævede Morales' afgang

Luis Fernando Camacho, en af oppositionslederne, afleverede i dag et fortrykt opsigelsesbrev til det bolivianske regeringspalads, som Evo Morales kunne skrive under på. (Foto: AIZAR RALDES © Scanpix)

Men kort tid efter gik en højstående general fra Bolivias militær på tv og krævede, at præsidenten trak sig helt tilbage:

- Efter at have analyseret den interne konflikt, beder vi præsidenten om at træde tilbage for at tillade freden og stabiliteten at vende tilbage til vores Bolivia, sagde general Williams Kaliman til Bolivia TV.

Uroen brød ud i det sydamerikanske land, efter at Evo Morales blev udråbt til vinder af præsidentvalget 20. oktober og dermed sikrede sig sin fjerde regeringsperiode.

Ifølge valgkommissionen vandt han med 47,1 procent af stemmerne, mens Carlos Mesa, fik 36,5 procent af stemmerne.

Misha Wolsgaard-Iversen, latinamerika-ekspert i Oxfam IBIS siger, at Evo Morales' tilbagetrædelse er et skelsættende øjeblik ikke bare for Bolivia men for hele Latinamerika.

- Hans afgang giver håb for en fredelig og demokratisk politisk udvikling i Bolivia. Et land, som lige nu er dybt splittet, siger hun.

- Det er endnu uvist, hvad der kommer til at ske, men bolivianerne har sandsynligvis ikke hørt det sidste til Evo Morales, siger Misha Wolsgaard-Iversen.

Stigende pres på præsidenten

Oppositionen har anklaget Morales og hans regering for valgsvindel og nægtet at anerkende resultatet.

Evo Morales' modkandidat, Carlos Mesa, der var præsident fra 2003 til 2005, har krævet, at Morales blev udelukket fra at stille op til et nyt præsidentvalg. (Foto: MARTIN ALIPAZ © Scanpix)

I hovedstaden, La Paz, omringede demonstranter i går lokale politistationer i et forsøg på at få betjentene her til ligeledes at støtte deres sag, mens det samme skete i byen Trinidad.

Det fik flere politiafdelinger og dele af landets sikkerhedsstyrker til at tilslutte sig demonstranternes krav om, at Morales skulle træde tilbage fra sin post.

- Vi kan ikke fortsætte med denne narko-regering, med dette uretfærdige demokrati, sagde en politibetjent fra Sucre til en lokal tv-station.

Senere valgte Evo Morales altså så at gå af.

Under urolighederne, der har fundet sted i byer over hele landet, har tre mennesker mistet livet.