Efter protester: Fransk regering klar med lønstigning til politiet

I et forsøg på at skrue ned for massiv politi-strejke har regeringen handlet hurtigt.

Fransk politi kan se frem til en højere løn hver måned. (Foto: GONZALO FUENTES © Scanpix)

Franske betjente og gendarmer kan se frem til flere penge på kontoen hver måned.

Indenrigsministeriet og landets tre store politiforbund har nemlig torsdag lavet en aftale om en månedlig lønstigning på mellem 900 og 1.100 kr. til netop den gruppe.

Det sker efter, at Frankrigs betjente i går nedlagde arbejdet flere steder, lukkede politistationer og gennemførte protestaktioner bl.a. i Paris' to internationale lufthavne.

Betjentene har længe krævet bedre løn- og arbejdsvilkår og især protesteret over særligt manglende afregning for overarbejdstimer, som har rundet hele 22 millioner timer af slagsen.

Tilfredshed hos politiet

For at undgå at protesterne skulle sprede sig i Frankrig, der i forvejen er ramt af ugentlige demonstrationer fra den sociale protestbevægelse De Gule Veste, har den franske regering hurtigt handlet en lønaftale på plads.

Og hos politiet er der tilfredshed med aftalen:

- Vi ville ikke have underskrevet aftalen, hvis ikke den betød en forbedring af politifolkenes købekraft, siger formand for politiforbundet Unité SGP til det franske nyhedsmedie BFM.

- Vi har opnået en reel forbedring.

Bevægelsen De Gule Veste i Frankrig har stået bag demonstrationer i hele landet det sidste stykke tid. Politiet har været på overarbejde for at forsøge at holde styr på situationen. (Foto: Alain Jocard © Scanpix)

Samtidig er parterne blevet enige om fra januar at udarbejde en plan for, hvordan antallet af overarbejdstimer kan nedbringes.

Ifølge den franske indenrigsminister, Christophe Castaner, skylder staten sine politifolk to milliarder kroner - en gæld for overarbejde, der er oparbejdet gennem flere år.

Konflikten er især spidset til, fordi tusindvis af betjente er blevet udkommanderet ekstraordinært. Først i forbindelse med De Gule Vestes demonstrationer i hele landet og så i forbindelse med sidste uges terrorattentat i Strasbourg.