Efter Rana Plaza: Stadig kummerlige forhold på fabrikkerne i Bangladesh

To år efter fabriksbygningen Rana Plaza kollapsede i Bangladesh, slås landets mange tekstilarbejdere stadig med dårlige arbejdsforhold. Det viser en ny rapport fra Human Rights Watch.

Overlevende tekstilarbejdere reddes ud fra Rana Plaza den 24. april 2013. (Foto: Munir uz Zaman © Scanpix Denmark)

Tæskene regnede ned over Miras ansigt og ryg. Overfaldsmændene slog med jernrør.

Skulle hun være med i en fagforening? Så ville de bade hende i blod, sagde de til den kvindelige tekstilarbejder, som blev overfaldet uden for den fabrik, hun arbejdede på i Bangladesh.

Bagefter måtte Mira sys med 14 sting i hovedet, armene blødte, og en af fingrene var brækket.

Miras historie stammer fra en ny rapport fra menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch om tekstilarbejdere i Bangladesh.

Forholdene på fabrikkerne er stadig kummerlige to år efter fabriksbygningen Rana Plaza 24. april 2013 styrtede sammen, dræbte over 1129 tekstilarbejdere og sårede over 2500.

- Selv om man har taget skridt for at forbedre sikkerheden, så er arbejdsforholdene også i dag problematiske, siger Phil Robertson, chef for Human Rights Watch i Asien til DR Nyheder.

Værste ulykke i tekstilindustriens historie

Sammenstyrtningen af Rana Plaza er den værste ulykke i tekstilindustriens historie.

Overlevende har bagefter fortalt, hvordan de på dagen blev gennet på arbejde, selv om der var store revner i bygningen, og de havde hørt rygter om, at den var på vej mod kollaps.

Rana Plaza, som husede fem fabrikker, havde ingen fagforeninger til at tale arbejdernes sag og rejse deres bekymringer om sikkerheden.

Siden har man i Bangladesh ændret arbejdslovgivningen, så det er blevet lettere for arbejderne at organisere sig.

Hævnaktioner mod arbejdere

Men ifølge Human Rights Watch, som i den 78-siders lange rapport har talt med over 160 arbejdere, er det gået den stik modsatte vej.

- Arbejdsgiverne laver hævnaktioner mod dem, der forsøger at organisere sig, volden mod fagforeningsaktivister er stigende, og regeringen gør intet for at stoppe det, siger Phil Robertson.

Derudover har Human Rights Watch også dokumenteret andre problemer på arbejdspladserne.

Arbejdere bliver blandt andet tvunget til at arbejde overtid uden løn. Andre bliver overfaldet verbalt eller fysisk, hvis de ikke kan nå at sy dagens kvote af tøj. Gravide kvinder får ingen barselsorlov.

Phil Robertson opfordrer tøjfirmaerne til at blive bedre til at holde øje med deres underleverandører og sørge for, at arbejdsforholdene er rimelige.

Tekstilbranchen er endnu ikke i mål

Billige lønninger har gjort Bangladesh til verdens største systue næst efter Kina. Her får også flere danske tekstilvirksomheder får lavet deres tøj.

Pia Odgaard er csr-chef hos brancheorganisationen Dansk Mode & Textil og arbejder med virksomhedernes sociale ansvar.

Hun fortæller, at de danske virksomheder generelt tager ansvar for at gøre forholdene bedre.

Mange af dem er i færd med at implementere FN's retningslinjer for menneskerettigheder og erhvervsliv, som hjælper virksomheden til at gennemgå sine trin i leverandørkæden og sikre, at forholdene er i orden.

- Men de er ikke i mål endnu, så man må bare trofast blive ved med at gå den samme vej, siger Pia Odgaard.

FacebookTwitter