Efter redningsaktion i thailandsk grotte: Australsk læge hyldes som helt

Narkose-lægen Richard Harris satte sit liv på spil, da han lørdag begav sig ned i grotten.

Et stort hold af frivillige har siden d. 2. juli, hvor de 12 fodbolddrenge og deres træner blev fundet, arbejdet på at få dem alle ud i sikkerhed. I dag lykkedes det. (Foto: © SOCIAL MEDIA, Scanpix)

Det var ikke kun dykkere fra hele verden, der blev kaldt til Tham Luang-grotten i det nordlige Thailand, hvor de fik reddet 12 fodbolddrenge og deres træner fra døden.

Også en australsk læge bliver på sociale medier hyldet for sin heltemodige indsats og vigtige rolle i den vanskelige redningsmission.

Narkose-lægen Richard Harris satte sit liv på spil, da han lørdag begav sig ned i den 10 kilometer lange grotte, hvor han måtte klatre, kravle og dykke i svært terræn og gennem smalle passager, for at nå til drengenes opholdssted.

Her tilså han dem og gav endelig bekræftelse af, at drengenes helbred var godt nok til, at redningsholdet kunne bjærge de fire første ud en dag senere.

Tilkaldt af redningsteam

Forud for redningsaktionen blev 53-årige Harris tilkaldt som ressource af dykkerteamet og thailandske myndigheder. Og det var ikke kun på grund af hans medicinske profession. Det var i ligeså høj grad fordi, han har mange års erfaring med dykning i uforudsigelige mørke grotter.

Harris har ifølge avisen Sydney Morning Herald dykket i over 30 år. I de sidste par år har han ledet flere grottedyk på imponerende dybder i hjemlandet Australien og New Zealand. Desuden interesserer han sig ifølge vennen David Strike, som den australske tv-station Fairfax Media har talt med, for dykkesikkerhed.

- Bortset fra sine grotteudforskningserfaringer har han som læge altid slået mig som en person, der er i stand til roligt at vurdere enhver situation og derefter handle hensigtsmæssigt, har David Strike sagt til Fairfax Media.

Dykkertragedie

Det er da heller ikke første gang, at lægen fra den australske by Adelaide har brugt sin dykkerekspertise til at redde nødstedte personer op til overfladen.

I 2011 bad australsk politiet ham ifølge avisen Canberra Times om at foretage et livsfarligt dyk for hjælpe med at bjærge liget af en kvinde, der var død af iltmangel under et dyk i en grotte nær Mount Gambier i det sydlige Australien. Kvinden var tragisk nok også Richard Harris bekendte, da hun også var erfaren australsk dykker.

På Twitter skriver flere i dag, at Harris efter de seneste tre dages redningsaktion har gjort sig fortjent til titlen som årets australier.

- Men alle, der har været involveret i redningsaktionen er virkelige helte, har Richard Harris ven David Strike påpeget til Fairfax Media.