Efter skandale-optagelser: Østrigs kansler vil udskrive valg

Den østrigske kansler vil udskrive valg. Det sker efter skandalesag, der har fået vicekansleren til at træde tilbage.

Østrigs vicekansler trådte tidligere i dag tilbage, efter de skjulte optagelser blev offentliggjort.

Den østrigske kansler Sebastian Kurz vil nu udskrive valg til afholdelse så hurtigt som muligt. Det sker, efter at en video med skjulte optagelser har skabt politisk kaos i landet.

Det skriver Reuters.

- Nok er nok, sagde kansleren på et pressemøde for kort tid siden.

Tidligere i dag fratrådte vicekansler Heinz-Christian Strache fra det andet regeringsparti FPÖ sin stilling på grund af videoen, der i aftes blev udgivet af den tyske avis Süddeutsche og nyhedsmagasinet Spiegel.

Den spektakulære video er optaget i juli 2017 under valgkampen op til parlamentsvalget, og den har i dag sendt chokbølger gennem Østrig.

Vrede østrigere har dagen igennem været på gaden i Østrigs hovedstad, Wien, inden pressemødet og ventet på, at kansleren skulle komme med en klar melding for landets politiske fremtid.

Oppositionspartierne i landet raser og kalder det den største skandale i Østrig i nyere tid.

Det er nu op til Østrigs præsident, Alexander van der Bellen, endeligt at udskrive valget.

Præsidenten siger lørdag aften ifølge Ritzau, at han søndag vil tale med Kurz om, hvad næste skridt skal være. Om præsidenten og kansleren kan blive enige om en valgdato.

Tilbød statslige kontrakter for politisk støtte

Stemningen op mod den nu klare melding har også været, at den her historie kræver et valg, da mange i Østrig har svært ved at se den nuværende regering fortsætte, fortæller Michael Reiter, der er DR's Tyskland- og Østrigkorrespondent, og som lige nu befinder sig i Wien.

- De kan simpelthen ikke forestille sig, at en kansler og et land kan fortsætte med et parti i regering, der har vist en sådan åbenhed over for russisk indblanding, eller det de troede var russisk indblanding, og at de har talt åbent om korruption og ulovlig partifinansiering.

Videoen viser Strache, der på daværende tidspunkt og indtil i dag var formand for partiet FPÖ, sammen med en anden politiker fra samme parti og en kvinde, som udgiver sig for at være rig forretningskvinde og niece til en russisk oligark.

De befinder sig i et luksuriøst sommerhus på Ibiza, og der er vin og vodka på bordet. Optagelserne viser, hvordan Strache tilbyder store statslige ordrer til den russiske kvinde til gengæld for støtte i en valgkamp.

Det er de her optagelser, som i dag har fået Østrigs vicekansler til at gå af.

Strache fastholder lørdag, at han ikke har brudt nogen love, men han erkender, at der er tale om det, han betegner som en "ekstremt pinlig og fordrukken sag".

Han mener, at han er "offer for et målrettet politisk angreb", hvor ukendte personer har brugt ulovlige midler i form af en skjult videooptagelse for at fælde ham.

Kurz står stadig godt i nyt valg

Men det står klart, at kansleren Sebastian Sturz ikke længere ser regeringspartiet FPÖ som en samarbejdspartner, men en ny konkurrent, siger DR's korrespondent Michael Reiter, efter kanslerens udtalelser på pressemødet.

- Videoen er et udtryk for et udtryk for en åbenhed overfor magtmisbrug, som kansleren ikke vil finde sig i. Han mener, at vicekansleren og FPÖ viser en åbenhed overfor korruption, et misbrug af medierne, fortæller Michael Reiter og uddyber:

- Når han i dag har talt med FPÖ, mener kansleren ikke, at de har erkendt de massive fejltrin, som vicekansleren har begået med, hvordan han optræder i den her skandalevideo.

Sebastian Kurz står fortsat stærkt i meningsmålingerne til at kunne forblive kansler i landet, lyder det fra korrespondenten.

Anderledes ser det ud for FPÖ i forhold til det kommende valg til Europa-Parlamentet, der ellers stod til et godt valg.

- Med hele den her skandale, vil mange østrigske vælgere nok strømme over til de østrigske konservative, altså kansler Sebastian Sturz' parti, siger Michael Reiter fra Wien.

Kilden bag videoen er anonym, men kendes af avisen Süddeutsche og nyhedsmagasinet Spiegel. De har fået eksterne eksperter til at verificere ægtheden af videoen.

Heinz-Christian Straches parti, FPÖ, indgik i koalitionsregering med kansler Sebastian Kurz' konservative parti, ÖVP, efter valget i 2017.

Opdateret klokken 21.26 med Østrigs præsidents udtalelser.

Opdateret med video.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk