Efter skyderi i Oslo: Formodet gerningsmand nægter at afgive forklaring

Den 42-årige mand frygter, at politiet vil manipulere med hans udsagn. Han vil derfor ikke lade afhøringen optage på video.

I går valfartede borgere i Oslo til gerningsstedet for at lægge blomster. I dag var der mindehøjtidelighed i Oslo Domkirke. (Foto: NTB © Ritzau Scanpix)

Natten til i går åbnede en mand ild mod flere mennesker i det centrale Oslo. Manden dræbte to, mens yderligere 21 blev såret. Han blev pågrebet af politiet kort tid efter.

I dag har politiet i Oslo så forsøgt at afhøre den formodede gerningsmand for anden gang, men lige som ved afhøringsforsøget i går har den 42-årige mand nægtet at afgive sin forklaring. Han frygter nemlig, at politiet vil manipulere med hans udsagn.

- Det har også i dag været en meget kort ikke-afhøring. Politiet har brugt omkring en halv time på at prøve at overbevise sigtede om, at de ikke vil manipulere med hans forklaring, siger mandens forsvarer, John Christian Elden

- Han har ikke godtaget deres svar, og han benytter sin ret til ikke at udtale sig. Så han vil ikke afgive forklaring til politiet, så længe de insisterer på at optage hans forklaring på lyd og video.

  • Kronprinsparret og statsministeren lægger blomster ved gerningsstedet i går. (Foto: NTB © Ritzau Scanpix)
  • Adskillige borgerer i Oslo mødte op ved gerningsstedet med blomster og regnbuefarver. (Foto: HAKON MOSVOLD LARSEN © Ritzau Scanpix)
  • Den planlagte Oslo Pride blev aflyst på grund af skyderiet, men folk gik alligevel i parade i går. (Foto: TWITTER @FILTERNYHETER © Ritzau Scanpix)
  • Den planlagte Oslo Pride blev aflyst på grund af skyderiet, men folk gik alligevel i parade i går. (Foto: HAKON MOSVOLD LARSEN © Ritzau Scanpix)
  • Adskillige borgerer i Oslo mødte op ved gerningsstedet med blomster og regnbuefarver. (Foto: NTB © Ritzau Scanpix)
  • Adskillige borgerer i Oslo mødte op ved gerningsstedet med blomster og regnbuefarver. (Foto: MARTIN SOLHAUG STANDAL © Ritzau Scanpix)
1 / 6

Samarbejdet med andre efterforskes

På et pressemøde i dag har politiet i Oslo bekræftet, at den sigtede nægter at afgive sin forklaring. Det er en grundlæggende ret, som man respekterer, siger politiadvokat Børge Enoksen på pressemødet.

Den 42-årige mand, der er norsk af iransk afstamning, er sigtet for drab, drabsforsøg og terrorhandlinger. Politiet efterforsker nu blandt andet, om andre kan have medvirket til skyderiet i Oslo.

- Vi kan på nuværende tidspunkt ikke udelukke, at han har samarbejdet med andre, men indtil videre tyder intet i efterforskningen på det, siger Børge Enoksen.

Den sigtede vil i dag blive overført til et fængsel, og mandag bliver han stillet for en dommer, der skal afgøre, om han skal varetægtsfængsles.

Åbne samfund er sårbare

Skyderiet, der fandt sted foran to barer i Oslo, har rystet hovedstaden og resten af Norge. Den ene bar er især et populært sted for homoseksuelle og i queer-miljøet.

I går skulle der samtidig have været Pride Parade i Oslo med fejring af kærlighed og mangfoldighed, men det blev aflyst på grund af skyderiet.

I dag har Oslo og Norge så i stedet hyldet de værdier og æret de dræbte ved en mindehøjtidelighed i Oslo Domkirke. Blandt gæsterne var Kronprinsesse Mette-Marit og statsminister Jonas Gahr Støre.

Kronprinsesse Mette-Marit deltog alene ved mindehøjtideligheden i Oslo Domkirke, da Kronprins Haakon er testet positiv for covid-19. (Foto: NTB © Ritzau Scanpix)

Statsministeren erkender, at risikoen for angreb som det i Oslo er prisen for at leve i et åbent og frit samfund som i Danmark og Norge. Det sagde Jonas Gahr Støre til DR efter mindehøjtideligheden.

- Åbne samfund er sårbare. I Danmark og Norge lever vi åbent og frit. Vi elsker dem, vi vil. Vi er dem, vi vil være. Vi nyder godt af de vigtige friheder, som er kæmpet frem med demokratiet. Og det er sårbart, for der er modkræfter.

- Jeg tror, at vi får svært ved at beskytte os helt mod alle modkræfter. Det kan vi aldrig få en fuld garanti for. Men vi må bare aldrig lade os knække, når det sker. Så må vi komme videre, siger Jonas Gahr Støre til DR.

Norge vil ikke lade sige kue

Det vigtigste er, at vi ikke lader os knægte af tragedier, som skyderiet i Oslo, pointerer den norske statsminister.

- Jeg tænker, at dette er en dag, som markerer, at vi kommer videre. Vi bøjer ikke nakken. Der er modstandskraft, og man mærkede i Oslo i går, at der også var vrede. Folk var rasende over, at dette kunne ske, og det mener jeg er helt legitimt. Det skal vi bruge som en kraft, for livet går nu videre.

- Vi tager hverdagen tilbage, vi skal leve vores liv normalt, og så må vi være årvågne og følge med. Men denne her slags ekstremisme skal ikke have lov at diktere, hvordan vi lever i Norge, siger Jonas Gahr Støre til DR.

I videoen herunder kan du se DR’s interview med den norske statsminister, Jonas Gahr Støre.