Efter smitteskandalen skisportsstedet Ischgl og stigende smittetal: Nu skal alle østrigere testes for corona

Eksperter sår tvivl om massetest, der skal bremse skyhøje smittetal og redde julen.

Et testcenter i Wien viser pressen, hvordan massetesten vil foregå. (Foto: Leonhard Foeger © Scanpix)

Mens du læser de her linjer, er Østrig på vej ud i en organisatorisk kraftanstrengelse af historiske dimensioner.

Fra i dag og ti dage frem vil landets myndigheder teste alle østrigere over fem år for coronavirus. Det er omtrent 8,4 millioner mennesker, som opfordres til at møde op i testcentre spredt ud over alpelandets ni delstater.

Her står den østrigske forbundshær, landets politi, brandvæsen og Røde Kors klar med mange millioner såkaldte antigen-tests, som på kun et kvarter giver svar på, om man er smittet.

Massetesten af den østrigske befolkning kommer på et tidspunkt, hvor pragtboulevarderne i Wien og skipisterne i Tyrol ligger øde hen. Mozart-museet i Salzburg holder lukket lige som alle skoler, forretninger og offentlige institutioner, der ikke er livsnødvendige.

Østrigerne kukkelurer så vidt muligt hjemme. En ny hård nedlukning har sendt deres land i corona-dvale - igen. Og rigtig mange af dem synes, det er en kæmpe fadæse.

Luksusbutikkerne i centrum af Wien holder lukket. (Foto: ALEX HALADA © Scanpix)

Skandalen i Ischgl

For det var egentlig gået rigtig godt med at nedkæmpe pandemiens første bølge i foråret. Ganske vist fik Østrig skældud for smitteskandalen på skisportsstedet Ischgl.

Herfra spredte virus sig ud i Europa sammen med hjemvendte skiturister.

Men efterfølgende fik kansler Sebastian Kurz lynhurtigt lukket landet ned. Blandt de europæiske naboer var mange imponeret over de disciplinerede østrigere, der tog regeringens benhårde restriktioner på sig i sundhedens tjeneste.

Men på samme måde som kansleren var fremme i skoene med at lukke ned, så var han også særdeles hurtig til at åbne samfundet på vid gab igen. De obligatoriske mundbind blev smidt i skraldespanden. Hoteller, restauranter og ølhaver slog portene op igen. Sommeren i Alperne virkede nærmest normal. Corona syntes besejret.

Der er gang i snekanonerne i Spital am Semmering. Men der er ingen skiløbere på pisterne. (Foto: Lisi Niesner © Scanpix)

Men så stak smitten af.

I efteråret kunne østrigske medier berette, at landet havde det højeste antal nye smittetilfælde i verden i forhold til befolkningsstørrelsen. Siden er kurven knækket en smule, men i dag ligger landet stadig i den kedelige ende af listen over positive covid-19 test i Europa.

Er julen i fare?

I begyndelsen af november reagerede den østrigske regering med en delvis nedlukning af samfundet. Da tiltaget ikke havde nævneværdig virkning, skærpede man restriktionerne yderligere, så de nu var på niveau med den totale nedlukning i foråret.

Og så knækkede kurven. Men ikke nok. Østrigske hospitaler er fortsat trængte af de mange covid-19-patienter på intensivafdelingerne. Antallet af dødsfald falder kun langsomt.

I de seneste uger har østrigske medier sået tvivl om, hvorvidt regeringen overhovedet kan genåbne samfundet på søndag, den 6. december, som oprindeligt lovet. Der er blevet spekuleret i, om Østrig endda bliver nødt til at indføre endnu flere restriktioner. Og det har vakt bekymring blandt mange østrigere.

Hvilken betydning får det høje smittetal for eksempel for julehandlen i december – den vigtigste måned for en detailhandel der er økonomisk trængt af coronakrisen? Hvad med skiturismen, som lige nu er sat på pause, men som er en livsnerve for østrigsk økonomi og tusinder af restauratører, skiliftoperatører og hotelejere? Hvad med selve julen, som ni millioner østrigere muligvis må tilbringe i isolation – uden mulighed for at fejre med den udvidede familie og venner?

Efter en pause blev der i sidste uge igen åbnet for udendørs markeder i Østrig. Her falbydes julekranse i Salzburg. (Foto: Barbara Gindl © Scanpix)

Smittede ud af spillet

Det er i den knibe, Sebastian Kurz bringer sin plan om en landsdækkende massetest i spil.

- En massetest er det bedste middel til at lokalisere smittede og forhindre, at de smitter andre uden at være klar over det, fastslog kansleren, da han for nylig præsenterede fremstødet.

Tanken er med andre ord at sætte et meget stort antal smittede ud af spillet på én gang – frem for alt de asymptomatisk smittede, der ikke ved, de bærer rundt på virus. Hvis planen går op, kan det sandsynligvis nedbringe coronasmitten markant.

Østrigs kansler Sebastian Kurz fortalte om sine store coronaplaner på et pressemøde onsdag. (Foto: GEORG HOCHMUTH © Scanpix)

I et tilsvarende fremstød i den autonome italienske provins Sydtyrol lykkedes det i forrige uge at reducere det såkaldte kontakttal fra 1,4 til under én. I Slovakiet forkyndte premierminister Igor Matevic, at landets massetest havde ført til en halvering i antallet af nye smittede.

Østrig havde observatører til stede i både Sydtyrol og Slovakiet. Og nu er man altså klar til at kopiere konceptet – dog i en væsentligt større målestok.

150.000 test om dagen

Siden i forgårs har østrigerne kunnet tilmelde sig den landsdækkende massetest online. De har fået et tidspunkt, de skal møde op på, så der ikke opstår kødannelser og forøget smittefare. Ved indgangen til testcentrene får de udleveret FFP2-masker, de kun må tage af under selve podningen.

Femten minutter efter antigen-testen foreligger resultatet. For en sikkerheds skyld skal folk, der bliver testet positive, gennem endnu en podning. I anden runde sker det med den udbredte PCR-test, hvor analysen tager længere tid, men hvor resultatet er mere pålideligt end ved de nye lyntests. Derefter sendes positivt testede i karantæne i ti dage - eller indtil der foreligger et negativt resultat fra PCR-testen.

På den måde kan de østrigske myndigheder teste et meget stort antal mennesker på kort tid. Alene i Wien, der har godt 2 millioner indbyggere, forventer bystyret at kunne teste omkring 150.000 om dagen - i hovedstadens messecenter og to store haller.

Et messecenter i Wien gøres klar til massetesten i Østrig. (Foto: CHRISTIAN BRUNA © Scanpix)

Indbyggede svagheder

Den østrigske plan ser måske fornuftig nok ud på papiret. Men i praksis har den nogle indbyggede svagheder, som har vakt stor skepsis blandt eksperter og i Østrigs medier.

Under massetesten i Slovakiet sikrede landets regering sig en høj deltagelse ved at true borgerne med karantæne, hvis de sagde nej tak til at lade sig teste. I Østrig er det frivilligt, om man vil tage del i massetesten. Og derfor, lyder kritikken, er det langt fra sikkert, at regeringen får hele befolkningen med.

Ifølge en meningsmåling for nyhedsmagasinet Profil er kun 56 procent af østrigerne indstillet på at lade sig teste. I det østrigske sundhedsministerium er målsætningen, at mindst 70 procent tager del i massetesten.

Oprindeligt var testen af den brede befolkning planlagt til den 19. og 20. december, altså lige før jul. Det virkede umiddelbart som en klog beslutning. For folk, der blev testet negative, ville kunne fejre højtiden på vanlig facon - uden at skulle være bange for at smitte pårørende.

Men så gik det op for de østrigske myndigheder, at mange borgere måske ville springe testen over - af frygt for at blive testet positive og ende i ti dages karantæne i juledagene, afskåret fra familiefesten. Derfor blev massetesten rykket frem til første halvdel af december. På den måde kan folk, der bliver testet positive, gå i karantæne, og alligevel være klar til julen.

Soldater fra Østrigs hær skal hjælpe med de mange test. (Foto: Leonhard Foeger © Scanpix)

Flere massetest på vej

Problemet med den tidligere testdato er bare, at østrigerne så stadig kan risikere at blive smittet inden jul. ”Massetesten giver kun et øjebliksbillede,” indrømmer sundhedsmyndighederne i Østrigs hovedstad Wien på deres hjemmeside. Efterfølgende kan smittetallet sagtens stige igen.

- Fra et epidemiologisk synspunkt giver tiltaget ikke rigtig mening, siger den østrigske præventionsforsker Hans-Peter Hutter.

Tiltaget giver først mening, hvis myndighederne følger op med flere massetests indenfor kort tid, vurderer blandt andre den tyske virolog Melanie Brinkmann. Samtidigt får massetesten først rigtig gennemslagskraft, hvis den bakkes op af effektiv smitteopsporing med karantæne af kontaktpersoner, lyder vurderingen fra andre eksperter.

Kansler Kurz har ganske vist forsikret, at der er flere massetests på vej. Men han har ikke sat dato på. Formentlig fordi han ved, at befolkningens opbakning til projektet vil dale, jo flere gange de skal troppe op i testcentrene - ikke mindst hvis det skal ske, lige inden julefreden sænker sig.

Ifølge østrigsk tv, ORF, vil sundhedsmyndighederne næppe kunne gennemføre en effektiv smitteopsporing efter massetesten. De har nemlig for længst kapituleret i lyset af det store antal mennesker, der dagligt bliver smittet i Østrig.

Sebastian Kurz må derfor høre for, at hans stort anlagte projekt ikke virker helt gennemtænkt. Det gælder også brugen af hurtige antigen-tests, som ifølge kritikere er så upræcise, at de gør mere skade end gavn.

Nogle eksperter er for eksempel bekymrede for, at antigen-testen ikke reagerer, hvis en person lige er blevet smittet. Og at testen derfor kan give et resultat, der er ”falsk negativ”. Man kan altså muligvis forlade testcentret i den tro, at man er rask – og uforvarende komme til at smitte andre mennesker.

Ifølge fagfolk opstår de falske testresultater oftere, hvis personalet, der udfører testen, ikke er tilstrækkeligt kvalificeret. Udfordringen i Østrig er bare, at man ikke har kapaciteter til at masseteste otte millioner borgere på ti dage med kvalificeret personale alene.

Par holder afstand til hinanden i Wien i november. (Foto: Leonhard Foeger © Scanpix)

Dækker over egne fejl

Men hvorfor sætte Østrig på den anden ende med en organisatorisk mammutopgave, hvis massetesten har så åbenlyse skavanker? Hvorfor bruge omregnet 1,5 milliarder kroner på at bremse smitten i december, når regeringens egen ekspertkommission vurderer, at den vil stige voldsomt igen allerede i januar?

Ifølge kanslerens kritikere er massetesten frem for alt et PR-stunt, der skal genetablere Sebastian Kurz’ gode ry som krisemanager.

Den skal dække over, at hans regering i virkeligheden fejlede, da den hurtigt genåbnede samfundet i sommer. At den overhørte advarslerne om en coronabølge nummer to, og undlod at udvide kapaciteterne på intensivafdelingerne og i smitteopsporingen. At den brød sit løfte til østrigerne, om at der ikke vil komme en ny nedlukning.

Men måske griber den østrigske kansler også bare efter ethvert strå i forsøget på at få landets høje smittetal ned.

Uanset hvad motivet måtte være, så giver den forestående massetest Sebastian Kurz mulighed for at løsne tommelskruerne i forhold til de massive restriktioner i Østrig. I forventning om at testen vil give smittekurven et ordentligt knæk, forkyndte kansleren i forgårs, at man fra i næste uge forsigtigt vil åbne det østrigske samfund på klem igen.

En stor - om end dyr - julegave til østrigerne.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter