Efter spionage-afsløring: USA lover at besvare "ethvert spørgsmål"

USA lover samarbejde med allierede efter afsløringen af spionage i Europa.

Adspugt om DR's afsløring siger vicepressechef i Det Hvide Hus, Karine Jean-Pierre, at man vil samarbejde med allierede og europæiske partnere om at besvare spørgsmål i sagen. (Foto: © YURI GRIPAS / POOL)

Om bord på den amerikanske præsidents fly, Air Force One, fik de medrejsende journalister i går aftes en mulighed for direkte at spørge den amerikanske regering ind til DR's afsløring om, at USA har udnyttet et samarbejde med Danmark til at spionere mod europæiske statsledere og toppolitikere.

Og her lovede vicepressechef i Det Hvide Hus, Karine Jean-Pierre, at man vil samarbejde med allierede og europæiske partnere om at besvare "ethvert spørgsmål".

- I 2014 igangsatte USA en fuld gennemgang af vores tilgang til oversøisk overvågning. Præsident Obama udstedte et direktiv, der ændrede vores tilgang på betydelige måder. Vi vil arbejde med vores europæiske allierede og partnere for at besvare ethvert spørgsmål gennem de hensigtsmæssige kanaler for national sikkerhed, sagde hun.

Der blev også efterspurgt en reaktion til en pressebriefing i går aftes i det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon. Men her afviste talsmand John Kirby at svare på spørgsmålet.

- Jeg vil ikke tale om efterretnings-anliggender. Vi værdsætter vores allierede meget meget højt, og jeg kommenterer ikke på disse historier i pressen, sagde han.

Ifølge DR’s oplysninger har den amerikanske efteretningstjeneste NSA målrettet spioneret mod norske, svenske, tyske og franske politikere og embedsmænd gennem et samarbejde med Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Det gælder blandt andet Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, den daværende tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, og den daværende tyske oppositionsleder, Peer Steinbrück.

Se hele 21 Søndags afsløring her på DRTV.

Sagen har ført til kritik og krav om svar fra den franske præsident Macron og den tyske forbundskansler Merkel. Regeringen i både Norge og Sverige vil også have en forklaring.

Pinlig affære

Peter Viggo Jakobsen, lektor på Forsvarsakademiet, mener, at amerikanerne nu skal finde en måde at opretholde den gode stemning på.

- Det er en pinlig sag for amerikanerne og Joe Biden er jo nødt til at prøve at finde en grimasse, der kan passe for ligesom at feje det her ind under gulvtæppet, siger han til P1Morgen.

Ifølge Peter Viggo Jakobsen så kan afsløringen om spionage gennem Danmark ikke komme som den store overraskelse for de europæiske ledere, men til gengæld kan sagen bruges til at presse USA på andre områder, vurderer han.

- Der er ingen tvivl om, at både tyskerne og franskmændene vil bruge det til at presse amerikanerne på en række områder, siger han.

Peter Viggo Jakobsen peger for eksempel på den omstridte gasledning Nordstream 2, der skal løbe fra Rusland til Tyskland, som USA forsøger at bremse og planerne om en amerikanske tilbagetrækning af soldater fra Tyskland.

- Det vil indgå i det diplomati, der ligger og kører mellem de her stormagter, siger han.

Sveriges statsminister kalder NSA-overvågning alvorlig

Senest meldte Sveriges statsminister sig også i koret af kritikere, der kræver svar i sagen.

- Det er naturligvis alvorligt at blive aflyttet af sine allierede, hvis det nu passer. Derfor må vi til bunds i det, siger Stefan Löfven under et besøg i Bruxelles tirsdag, skriver SVT.

Den svenske statsminister oplyser, at Sveriges forsvarsminister, Peter Hultqvist, har haft en samtale med sin danske kollega, Trine Bramsen (S), om sagen.

I videoen herunder kan du se den svenske statsminister, Stefan Löfven, udtale sig om sagen.

Men på trods af stærke reaktioner fra en række regeringsledere, så skal man ikke forvente, at der kommer til at ske store forandringer, mener Peter Viggo Jakobsen.

- Det vil umiddelbart være mit bud, at der ikke sker mere, og det ville også være mit bud, at den her aftapning (spionage red.) fortsætter i en eller anden form, siger lektoren ved Forsvarsakademiet.

I sidste ende handler det om prisen for den amerikanske sikkerhedsgaranti, forklarer Peter Viggo Jakobsen til P1 Morgen.

- Amerikanerne har gjort det her i rigtigt mange år. De gjorde det også under den kolde krig og tyskerne er et stykke henad vejen afhængige af amerikanerne - ligesom vi er. Når man er så dybt afhængigt militært af en stormagt som Nato-landene er, så er der grænser for, hvor meget man kan tillade sig at hidse sig op, siger han.

Forsvarsminister Trine Bramsen har ikke ønsket at kommentere på historien, men skriver i en mail til DR:

- Systematisk aflytning af tætte allierede er uacceptabel. Det antager jeg, at skiftende regeringer er og vil være enige i.