Efter stor rejse-forvirring: Nye guidelines skal prøve at gøre det lettere at krydse Europa

Danmark bestemmer dog fortsat over sine egne rejserestriktioner, understreger den danske udenrigsminister.

Den italienske turismesektor, der udgør 13,2 procent af landets bnp, er blevet hårdt ramt af coronakrisen. Nu skal nye guidelines forsøge at gøre det lettere for folk, at rejse igen. (Foto: MANUEL SILVESTRI © Scanpix)

Det gælder om at holde tungen snorlige i munden, hvis man vil rejse rundt i Europa i disse coronatider. Der er nemlig stor forskel på de rejserestriktioner, som de enkelte EU-lande har indført for at bekæmpe den pandemi, der nu er ved at få tag i Europa igen.

Hvor Danmark eksempelvis fraråder alle ikke-nødvendige rejser til lande som Belgien, Kroatien og Spanien, da deres smittetal er for høje, ser de belgiske myndigheder på situationen i de enkelte regioner, når de skal fastsætte deres restriktioner.

Derfor er der områder i Kroatien og Spanien, hvor belgierne i modsætning til danskerne gerne må rejse hen, fordi smittetallene her er lave.

Omvendt kræver de belgiske myndigheder både karantæne og test, hvis man vender tilbage fra et 'rødt' område med høje smittetal. I Danmark bliver man kun opfordret til at gå i selvisolation, hvis man har været i et smittetungt land.

Og tager man til Spanien, skal man kun i karantæne, hvis man rent faktisk viser symptomer på covid-19.

Det er blot et udsnit af de mange forskellige regler og restriktioner, der i den seneste tid har skabt stor frustration og forvirring blandt både turister, forretningsfolk og andre, som har skullet krydse de europæiske grænser. Men det kan meget vel blive en del lettere fremover.

I dag skal EU-landenes udenrigs- og europaministre nemlig sige endeligt god for en række nye fælles rejseretningslinjer, som de har brugt de seneste fem uger på at forhandle på plads.

De europæiske lufthavne og flyselskaber er blevet ramt hårdt af coronakrisen. Nu håber EU-landene, at en bedre koordinering af rejserestriktioner kan få flere mennesker til at rejse igen. (Foto: Lehtikuva © Scanpix)

Fælles farvekoder i Europa

Der er tale om en EU-henstilling, det vil sige en ikke-bindende aftale, og derfor er landene ikke forpligtet til at følge de nye guidelines. Forhåbningen er dog, at de nu vil blive bedre til at koordinere og informere om deres corona-tiltag, så folk lettere kan rejse rundt i Europa.

EU-landene er blandt andet blevet enige om, at de fremover bør tage udgangspunkt i smittesituationen i de enkelte regioner og ikke hele landet, når de fastsætter deres restriktioner.

Der kan nemlig være stor forskel på smitterisikoen, alt afhængigt af om man befinder sig i en tætbefolket millionby som Paris eller i en af de mere affolkede egne på den franske vestkyst, og det kan komme til at påvirke Danmark, som netop vurderer landene ud fra det samlede smittetryk på landsplan.

Samtidig er de blevet enige om fælles farvekoder – grøn, orange, rød og grå – til at visualisere smittesituationen i regionerne. I dag bruger mange lande forskellige farver, og det kan være forvirrende for borgerne. Dertil har de sagt god for en fælles skala til at opgøre smittetrykkene.

Derudover bør landene 'i princippet' ikke længere nægte indrejse for EU-borgere fra udvalgte medlemslande, der eksempelvis har for mange coronasmittede. Det gør Danmark, som har valgt at lukke grænserne for blandt andet franskmænd, maltesere og slovenere, der ikke har et anerkendelsesværdigt indrejseformål.

I stedet bør landene ifølge den nye EU-plan kræve enten test eller karantæne - eller begge dele - for mennesker, som ankommer fra områder med høje smittetal.

Industrien håber på opbakning

Selvom landene efter planen vedtager den nye plan senere i dag, er det endnu uvist, hvornår de nye retningslinjer bliver ført ud i livet – hvis det overhovedet kommer til at ske.

Selvom der nu er bred opbakning til planen, har mange lande, herunder Danmark, under forhandlingerne holdt fast i, at det fortsat er dem, som til syvende og sidst bestemmer over deres egne restriktioner og regler.

- Det er vigtigt, at vi koordinerer bedre i Europa i forhold rejse og covid-19. Men altid på en måde, hvor vi fra dansk side sikrer vores sundhed og sikkerhed - og at vi altid selv beslutter, hvad der er bedst i vores sammenhæng for at beskytte befolkningen mod covid-19, lyder det fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S) inden mødet med de andre ministre.

Europa-Kommissionen har længe efterlyst mere ensartede og gennemsigtige rejseregler, og her håber man, at landene følger henstillingen.

- Det er svært at vide, hvor man kan rejse hen, hvilke regler man skal følge og hvilke regler, som gælder, når man vender hjem igen. Derfor bliver vi nødt til at koordinere disse tiltag, så vi kan gøre livet lettere for europæerne, lyder det i en udtalelse fra kommissionsformand Ursula von der Leyen.

Det samme gør interesseorganisationen Dansk Industri, der længe har presset på for mere gennemsigtige og klare rejseregler.

- Det har været en næsten uoverstigelig udfordring at få overblik over de forskellige regler, og derfor er aftalen sød musik i vores ører. Selvom landene kan gøre, hvad de vil, er aftalen et vigtigt skridt og signal. Vi har nemlig et erhvervsliv, der bredt set skal have gang i eksporten igen, og en luftfartsbranche, der står over for strukturelle skader. Det her kan bruges til for alvor at åbne Europa igen, siger Michael Svane, der er branchedirektør i DI Transport.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk