(Foto: RAMZI BOUDINA © Scanpix)

Efter store protester: 'Mumien' opgiver at genopstille som præsident

Algeriets præsident opgiver at blive genvalgt efter generalstrejke.

Abdelaziz Bouteflika er 81 år gammel og kan knap gå, give hånd eller tale.

Derfor vækkede det vrede, da det for få uger siden blev annonceret, at han agtede at fortsætte som præsident i Algeriet, hvor han har siddet på magten i 20 år.

De seneste uger har budt på store demonstrationer, og i går startede en generalstrejke i landet, som er støttet af flere store fagforeninger.

Og det ser ud til at have hjulpet. Her til aften oplyser præsident Bouteflika ifølge Reuters, at han udskyder næste måneds valg og trækker sig som kandidat. Derudover lover han politiske og økonomiske reformer, skriver nyhedsbureauet.

I samme omgang er landets indenrigsminister, Noureddine Bedoui, udnævnt til premierminister og har fået ansvaret for at danne en ny regering, rapporterer det statslige nyhedsbureau APS.

Præsident Bouteflika har ikke holdt en offentlig tale siden 2014, beretter BBC, og dagens melding kom ligeledes i form af en pressemeddelelse.

Han blev hårdt ramt af et slagtilfælde i 2013, hvilket har ført til det lidet flaterende øgenavn: Mumien.

 • Tog holder stille i hovedstaden, Algier, i dag på grund af generalstrejken. (Foto: Ryad Kramdi © Scanpix)
  1 / 8
 • Mange butikker holder også lukket. Landets undervisningsministerium har fremrykket de studerendes ferie for at undgå undervisningsboykot, skriver The Guardian. (Foto: Ryad Kramdi © Scanpix)
  2 / 8
 • Dommere har også været på gaden i dag for at protestere mod præsident Bouteflika. Billedet her er taget i den nordøstlige by Annaba. (Foto: - © Scanpix)
  3 / 8
 • I samme by var advokater også på gaden i dag. (Foto: - © Scanpix)
  4 / 8
 • Det er ikke kun i Algeriet, at der har været protester i den seneste tid. I går var der også demonstrationer mod præsidenten i den canadiske by Montreal. (Foto: Martin Ouellet-Diotte © Scanpix)
  5 / 8
 • Også i Paris var der i går demonstrationer mod Bouteflika. (Foto: Philippe Wojazer © Scanpix)
  6 / 8
 • Algeriets største fagforening, UGTA, har støttet demonstrationerne og understregede i dag, at protesterne skal ske fredeligt. (Foto: ZOHRA BENSEMRA © Scanpix)
  7 / 8
 • I lørdags var der også demonstrationer foran hospitalet i den schweiziske by Geneve, hvor præsident Bouteflika var indlagt. Han vendte i går tilbage til Algeriet. I dag trak han sig så som præsidentkandidat. (Foto: Martial Trezzini © Scanpix)
  8 / 8

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter