Efter storsejr til Boris Johnson: 'Det er meget deprimerende'

Den tidligere London-borgmester er klar favorit til at blive ny premierminister, og det bekymrer nogle.

Jake Fairbrother håber ikke, at Boris Johnson bliver ny premierminister for ham og de 65 millioner andre briter.

Boris Johnson tog i dag et stort skridt mod titlen som britisk premierminister.

Ved den første runde af afstemninger i parlamentsgruppen hos Det Konservative Parti sejrede han nemlig på overbevisende vis, mens kandidatfeltet blev skåret fra 10 til syv kandidater.

Den tidligere udenrigsminister og London-borgmester lagde godt fra land med hele 114 af de i alt 313 stemmer. Hans nærmeste rival, den nuværende udenrigsminister Jeremy Hunt, fik 43.

Dermed ligger favoritten lunt i svinget, men det vækker ikke begejstring hos alle briter.

Skepsis på gaden

DR's Europa-korrespondent, Anna Gaarslev, har været på gaden i London i kølvandet på dagens afstemning, som er den første i en række, der skal afgøre, hvem der bliver Storbritanniens næste premierminister.

Her finder hun flere, der ikke ligefrem er begejstrede over Boris Johnson.

- Jeg mener, at han er en løgner, og jeg synes, at han er uegnet til et offentligt embede.

Sådan siger James Piercy, der som menigt medlem af Det Konservative Parti, er en af de omkring 160.000 personer, der om nogle uger får muligheden for at stemme om partiets næste leder og premierminister.

James Piercy er medlem af Det Konservative Parti, og han stemmer i hvert fald ikke på Boris Johnson.

Det vides endnu ikke, hvilke to kandidater der kommer til at stå på stemmesedlen, men James Piercys stemme kommer i hvert fald ikke til at gå til Boris Johnson.

- Jeg vil stemme på enhver anden end Boris, siger han.

Også Jake Fairbrother håber, at det bliver en anden end favoritten, der bliver ny premierminister.

- Det er meget deprimerende. Jeg har svært ved at tro, at vi er nået dertil, at Boris Johnson er kandidat til at blive De Konservatives partileder og potentielt premierminister, siger han.

- Jeg tror ikke på et ord, han siger, og jeg synes, at han er en skændsel for britisk politik, lyder det fra Jake Fairbrother.

Han frygter, at Boris Johnsons lovning om at forlade EU den 31. oktober med eller uden en aftale kan ramme den britiske økonomi.

- Jeg håber, at mange på højrefløjen bliver klogere og stemmer på en mere ærlig repræsentant, som vi vil have til at lede dette land, siger han.

Brexit i fokus

Briternes skilsmisse med EU er det helt store tema ved formandskampen i Det Konservative Parti. De menige medlemmer af partiet adskiller sig blandt andet fra resten af den britiske befolkning ved at være mere åbne over for et såkaldt hårdt brexit, hvor man forlader det europæiske fællesskab uden en aftale.

Ifølge BBC går to tredjedele af de menige konservative medlemmer nemlig nu ind for at forlade EU ved en papirløs skilsmisse. Det er kun tilfældet for en fjerdedel af de britiske vælgere.

Humberto Nascimento mener, at der er brug for, at brexit bliver en realitet. Derfor glæder han sig over dagens udvikling.

- Det er en rigtig god nyhed. Jeg håber, at han bliver premierminister og endelig får gennemført brexit, siger han om Boris Johnson.

Humberto Nascimento er glad for, at Boris Johnson ligner en klar favorit til at blive ny premierminister.

- Det er det, der har stoppet økonomien og alt andet i de seneste tre år. Jeg tror, at med ham så sker der endelig noget.

Facebook
Twitter