Efter syv dage og mere end 120 spørgsmål: Hvor længe skal sagen mod Trump fortsætte?

Efter halvanden uge er Republikanerne i USA klar til at afslutte sagen mod Trump.

(Foto: TOM BRENNER © Scanpix)

Der er blevet stillet flere end 120 spørgsmål.

Men de 100 senatorer - og resten af USA - venter stadig på at få svar på det helt centrale spørgsmål: Hvor længe skal rigsretssagen mod Donald Trump fortsætte?

Sagen blev indledt for halvanden uge siden. Siden har amerikanerne kunne følge med, mens de syv demokratiske medlemmer fra Repræsentanternes Hus og Trumps adskillige forsvarere har argumenteret for og imod, at præsidenten har gjort sig skyldig i de to anklagepunkter: Embedsmisbrug og hindring af Kongressens efterforskningsarbejde.

Fredag kan det hele nærme sig en afslutning. Så hvad blev de sidste timers taletid inden de måske helt afgørende afstemninger brugt på? Det kan du få overblik over her.

Det store spørgsmål

Den ledende anklager fra Repræsentanternes Hus, Adam Schiff, på talerstolen. (Foto: ho © Scanpix)

De seneste dage har det helt store spørgsmål været, er der eller er der ikke tale om en retfærdig retssag, hvis ikke alle relevante vidner bliver hørt?

Trumps forsvar har flere gange fremhævet, at Demokraterne har en svag sag mod præsidenten, og at det er grunden til, at de ønsker flere vidner nu. Men det skulle være sket i Repræsentanternes Hus, har argumentet imod vidner derfor været.

Samtidig har flere republikanske senatorer advaret mod, at tillader man vidner nu, kan sagen fortsætte nærmest i det uendelige. De har samtidig understreget, at vil Demokraterne indkalde vidner, som for eksempelvis Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, så skal også Joe Bidens søn, Hunter Biden, indkaldes.

Senatsleder Mitch McConnell sagde tidligere i dag, at han tror på, at han nu har et flertal for at blokere for vidneudsagn.

Derfor blev dele af den sidste taletid også brugt på at opfordre til at lade relevante personer komme til orde.

- Lad os bruge en uge på at høre vidner. I Clinton-sagen i 1999 tog det en uge. Det kan vi gøre, det bør vi gøre, det må vi gøre, lød det fra den ledende anklager Adam Schiff.

Demokraterne har siden tirsdag kæmpet for, at flere nuværende og tidligere ansatte i Trump-administrationen skal indkaldes som vidner, heriblandt John Bolton og den fungerende stabschef, Mick Mulvaney.

Også formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, kom med en opfordring til Senatet i dag.

Debatten er ikke blevet mindre, efter det er kommet frem, at Bolton i en kommende bog beretter, hvordan Trump personligt skulle have sagt, at han ville tilbageholde økonomisk bistand til Ukraine, indtil han fik sine ønskede efterforskninger af Demokraterne og den mulige politiske rival, Joe Biden. Det Nationale Sikkerhedsråd mener ikke, at bogen kan udkomme i sin nuværende form.

Samtidig har flere målinger over den seneste uge vist, at størstedelen af den amerikanske befolkning støtter forslaget om at føre vidner i rigsretssagen.

Tvivlerne

Donald Trump med senatorerne Susan Collins (tv.) og Lisa Murkowski (th.) (Foto: Kevin Lamarque © Scanpix)

Man kan kun gætte på, hvor meget korridorsnak, der har fundet sted i Senatet over de seneste dage.

Meget fokus har der i hvert fald været på særligt de republikanske senatorer, som har udtrykt interesse i at høre fra vidner.

Der er tre senatorer, som Demokraterne håber på vil stemme for at føre vidner: Den Trump-kritiske Mitt Romney fra Utah, Susan Collins fra Maine og Lisa Murkowski fra Alaska.

Alle tre har stillet flere fælles spørgsmål de seneste dage. Blandt andet ville de have svar på, om Trump efterspurgte efterforskning af korruption i Ukraine, inden Joe Biden annoncerede sit præsidentkandidatur - et spørgsmål, forsvaret ikke kunne svare klart på.

Tirsdag meddelte senatsleder McConnell, at han ikke sikkert havde stemmerne til at blokere for at indkalde vidner, men i løbet af i går og i dag er tonen blevet anderledes positiv.

Samtidig har flere republikanere meldt klart ud, at de ikke ser grund til at føre vidner i sagen, og at sagen derfor kan afsluttes allerede i morgen.

Hvad gør man ved stemmelighed?

Højesteretspræsident, John G. Roberts, blev udnævnt af tidligere præsident, George W. Bush. (Foto: US SENATE TV / HANDOUT © Scanpix)

Skulle tre republikanske senatorer stemme for et forslag om at føre vidner - og stemmer de demokratiske senatorer samlet - vil der være stemmelighed med 50 stemmer for og imod.

I Senatet er det normal praksis, at vicepræsidenten skal afgøre det, men da der er tale om en rigsretssag mod præsidenten, er det en interessekonflikt for vicepræsident Mike Pence.

Spørgsmålet er så, om højesteretspræsident John Roberts - der blev udnævnt af George W. Bush - skal være den afgørende stemme.

I historiens første rigsretssag i 1868 var højesteretspræsidenten en afgørende stemme, men blandt senatorerne er der nu uenighed om, hvorvidt Roberts skal involveres.

Ifølge en ledende republikansk senator vil et forslag med lige mange antal stemmer for og imod falde og dermed være ugyldigt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk