Efter timelange forhandlinger: EU-landene er enige om at udskyde brexit

Brexit bliver udskudt til senest den 31. oktober.

Briterne får lov til at blive i EU lidt endnu.

Det står klart efter det ekstraordinære EU-topmøde i Bruxelles, hvor EU's stats- og regeringschefer har besluttet at udskyde brexit for anden gang.

Målet er nu, at Storbritannien skal forlade EU senest den 31. oktober, og det har den britiske premierminister, Theresa May, nikket ja til.

Det betyder, at briterne ikke længere risikerer at ryge ud af EU nu på fredag uden en aftale.

- De 27 EU-lande og Storbritannien er blevet enige om en fleksibel forlængelse indtil den 31. oktober. Det giver Storbritannien yderligere seks måneder til at finde den bedst mulige løsning, lyder det fra Donald Tusk, der er formand for Det Europæiske Råd.

Med denne "fleksible forlængelse" har Storbritannien også mulighed for at forlade EU-samarbejdet tidligere, hvis det britiske parlament kan godkende den skilsmisseaftale, som Theresa May har forhandlet på plads med EU.

Men briterne har nu også fået ekstra tid til at genoverveje hele deres brexit-strategi, understreger Donald Tusk.

- Det kan føre til ændringer i den politiske erklæring om det fremtidige forhold. Men der kommer ikke ændringer i skilsmisseaftalen, siger Donald Tusk og tilføjer:

- Indtil den 31. oktober har Storbritannien også mulighed for at trække artikel 50 (der sætter rammerne for brexit, red.) tilbage og aflyse brexit.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, og den tyske kansler, Angela Merkel, var to af de tunge stemmer ved forhandlingsbordet. (Foto: EVA PLEVIER © Scanpix)

Uenighed blandt landene

Ifølge den oprindelige tidsplan skulle Storbritannien have forladt EU-samarbejdet fredag den 29. marts.

Den deadline blev dog udskudt, da den britiske premierminister ikke kunne finde politisk opbakning i hjemlandet til skilsmisseaftalen med EU.

Trods udsættelsen - og forhandlinger med oppositionspartiet Labour - har den konservative premierminister endnu ikke fundet opbakning til aftalen, der er blevet nedstemt tre gange.

Og i sidste uge anmodede hun så de resterende EU-lande om endnu en forlængelse til den 30. juni.

De har nu accepteret en forlængelse, men altså til den 31. oktober.

Det skete efter timelange forhandlinger, der blev afsluttet kort efter midnat, og der var uenighed blandt medlemslandene om, hvor længe brexit skulle udskydes.

Løkke er glad

Den franske præsident, Emmanuel Macron, var blandt andet nervøs for, om briterne kunne få mulighed for at blokere beslutninger i EU, hvis de fik lov til at blive i længere tid.

Men ifølge Donald Tusk er briternes mulighed for at gøre det "meget, meget begrænsede".

Og nattens kompromis vækker glæde hos den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V).

- Det er en fin løsning, for vi undgår det hårde brexit, der kunne have været en realitet allerede på fredag, siger han og fortsætter:

- Theresa May havde bedt om en forlængelse til den 30. juni. Det får hun - plus moms. Hvis det her skal nå i mål, er vores vurdering, at der er brug for mere tid, siger statsministeren og understreger, at det nu er op til briterne selv at finde løsninger på brexit-konflikten.

Statsministeren tilføjer, at der er flere grunde til, at de har valgt netop den 31. oktober. Heriblandt at det er dagen inden, at den nye Europa-Kommission træder til. Det betyder, at briterne højst sandsynligt ikke skal udpege en ny kommissær.

Den nye aftale betyder dog også, at der skal afholdes europaparlamentsvalg i Storbritannien, hvis ikke det britiske parlament har godkendt skilsmisseaftalen inden den 22. maj.

Theresa May har dog selv sagt, at det vil være en dårlig ide at holde valg til et parlament, som briterne alligevel ikke skal være en del af. Nægter de at afholde valget, skal de dog forlade EU allerede den 30. juni uden nogen aftale. Det er nemlig dagen inden, at det nye Europa-Parlament træder til.

Det er snart tre år siden, at et flertal af de britiske vælgere den 23. juni 2016 stemte for at forlade EU-samarbejdet.

Theresa May sagde inden dagens topmøde, at hun godt kunne forstå, hvis mange folk var "frustrerede" over aftenens topmøde, hvor brexit endnu engang var på dagsordenen. (Foto: Susana Vera © Scanpix)