Efter Trump blev smidt af Twitter: Nu går techfirmaer efter højrefløjens digitale klubhus

Amazon vil smide højrefløjs-app af sine servere.

Det sociale medie Parler er blevet populært blandt debattører og tilhængere på den amerikanske højrefløj. (arkivfoto). (Foto: OLIVIER DOULIERY © Scanpix)

Trump og hans tilhængere får gradvist sværere ved at komme til orde på sociale medier.

Efter den afgående præsident efter onsdagens optøjer i Kongressen er blevet smidt af Twitter, slår de store tech-firmaer nu også ned på den sociale platform Parler.

Parler, der er kort fortalt er Twitter for højrefløjen i USA, er blevet smidt af både Googles og Apples app-store. Nu vil også Amazon smide Parler af sine servere. Det vil betyde, at tjenesten vil gå helt ned i omkring en uge, skriver Parlers stifter, John Matze, i en opdatering.

- Søndag ved midnat vil Amazon lukke ned for alle vores servere i et forsøg på fuldstændigt at fjerne fri tale på internettet, skriver han.

- Det er muligt, at Parler vil være utilgængelig på nettet i op til en uge, mens vi genopbygger fra bunden, skriver John Matze.

Parler-direktør John Matze skriver, at tjenesten vil blive smidt af Amazons servere. (Foto: Skærmdump fra Parler)

Der har været gisninger om at Donald Trump ville gøre andre højrefløjs-politikere og debattører selskab på den 2-år gamle Parler-platform, efter at han fredag blev udelukket permanent fra Twitter og afskåret fra sine 88 millioner følgere.

Når de store tech-firmaer dropper Parler, skyldes det frygten for, at præsident og hans tilhængere skal bruge de sociale medier til at opildne og koordinere til gentagelsen af begivenhederne onsdag, hvor en vred folkemængde stormede kongres-bygningen, og de de folkevalgte politikere måtte flygte.

- Vi har altid støttet, at forskellige synspunkter er repræsenteret i vores app-store, men der er ikke plads på vores platform til trusler om vold og ulovligheder, skriver Apple i en udtalelse og tilføjer:

- Parler har ikke taget tilstrækkeligt skridt til at gøre noget ved disse trusler mod folks sikkerhed.

Meldte sig klar med våben

Mens medier som Facebook og Twitter er begyndt at blokere eller udstyre falske påstande om for eksempel præsidentvalget eller corona med advarsler, kører Parler en mere lempelig politik. Her er det op til brugere selv at nedstemme stødende indhold.

Flere meningsdannere fra den yderste højrefløj i USA har opfordret deres følgere til at oprette sig på Parler. Tjenesten, der har omkring 10 millioner brugere, blev også brugt forud for onsdagens stormløb på Kongressen. Trump-tilhængeren Kevin Greeson, der døde under optøjerne på The Capital, havde angiveligt skrevet på Parler, at han var klar til at gribe til våben for at holde Trump ved magten.

- Jeg er på. Ring til mig, jeg har våben og ammunition, skrev han ifølge NBC News i respons til et indlæg om "militia-løsningen".

Afviser faktatjekkere

Parlers direktør skrev efter balladen i Washington D.C. at "vold og koordineringen af optøjer, oprør og opstand ikke hører hjemme på sociale medier". Men han skriver også, at man kæmper for ytringsfriheden.

I et interview med Forbes i juni afviste han, at Parler vil indføre moderation.

- Der vil fortsat ikke være faktatjekkere. Du vil ikke blive fortalt, hvad du skal tænke og sige. Ingen politibetjent vil komme og anholde dig for at have den forkerte mening, sagde den 27-årige John Matze, der tidligere har arbejdet på Amazon.

Det er uvist præcist, hvem der ejer Parler, men ifølge Chicago Tribune er den konservative milliardær Robert Mercer og hans datter Rebekah Mercer, der også er medstifter, blandt investorerne.

Mercer-familien har også postet penge i Trump-kampagnen, det konservative medie Breibart News og analysefirmaet Cambridge Analytica.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter