Efter tumultarisk nat i Zimbabwe: Hvad sker der?

Har militæret taget magten eller ej? Det forsøger befolkningen i Zimbabwe at få svar på denne morgen.

Soldater og militærkøretøjer i Harare, Zimbabwe, i går. (Foto: Philimon Bulawayo © Scanpix)

- Situationen er nogenlunde fredelig i Zimbabwe.

Sådan fortæller generaldirektør i Mellemfolkeligt Samvirke, Tim Whyte, som befinder sig i landet, hvor den politiske situation i løbet af natten har udviklet sig dramatisk.

- Regeringen har sagt, at alting fortsætter som normalt, og det ser ud til, at Mugabe bliver ved magten, fortæller han.

I nat overtog militæret den statslige TV-station ZBC. Kort efter meddelte en talsmand for militæret, at hæren har overtaget kontrollen over hovedstaden Harere – men at der ikke er tale om et kup, og at Zimbabwes præsident Robert Mugabe og hans hustru Grace er i sikkerhed.

- Vores indsats er udelukkende rettet mod de kriminelle, der omgiver ham (præsident Mugabe, -red.) – dem som er skyld i social og økonomisk lidelse i landet. Så snart vi har fuldført vores mission vil alt blive normalt igen, lød det i udtalelsen.

Ikke et kup, men hvad så?

Der er i løbet af natten blevet rapporteret om eksplosioner og lyden af skudsavler nær præsident Mugabes hjem.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har militæret blandt andet tilbageholdt finansminister Ignatius Chombo, men oplysningerne kommer fra en anonym kilde og er ikke bekræftet fra officielt hold.

Imens prøver befolkningen at finde hoved og hale i, hvad der foregår i deres land, fortæller Tim Whyte.

- Da vi gik i seng i aftes, var der historier om tanks i gaderne og en meget anspændt situation, og i dag er vi lige vågnet op til denne seneste udvikling. Det, folk prøver at forstå lige nu, det er, at når hæren siger, at det ikke er et kup, hvad er det så? siger Tim Whyte.

Truede med militær indgriben

Det har rumlet med kuprygter, siden den 93-årige præsident Mugabe i sidste uge fyrede sin vicepræsident, Emmerson Mnangagwa.

Hærens indtog i nat fandt sted få timer efter, at landets regeringsparti anklagede hærchef, Constantino Chiwenga, for ”forræderisk adfærd”, efter han for to dage siden kritiserede præsident Mugabe for at afsætte sin vicepræsident og truede med militær indgriben.

Landets aldrende præsident har siddet på posten siden 1980.