Efter udelukkelse af kendte højreradikale: 'Et hug fra Facebooks side'

Udelukkelsen kommer blandt andet efter pres fra myndighederne, der vil have Facebook til at tage mere ansvar for indhold på deres platforme.

Alex Jones' Facebook-profil var i forvejen suspenderet, men nu er den blevet lukket helt ned af Facebook. (Foto: Jim WATSON © Scanpix)

- Det er et hug (mod de højreradikale folk, der har fået lukket deres profiler, red.), og Facebook vil også få kritik for det.

Sådan lyder reaktionen fra Mads Kæmsgaard Eberholst, der forsker i sociale medierRUC, til at Facebook har bandlyst en række profiler fra den yderste højrefløj i USA.

Udelukkelserne gælder blandt andre konspirationsteoretiker og radiovært Alex Jones, der er kendt fra det yderligtgående medie Infowars. Det er ham, der udbredte konspirationsteorien om at skoleskyderiet på Sandy Hook var iscenesat.

Flere af de bandlyste folk har millioner af følgere, og Milo Yiannopoulos har opfordret sine følgere til at følge ham på andre platforme.

Facebook oplyser, at udelukkelsen er baseret på det indhold, de udelukkede personer har delt på Facebook, samt deres aktiviteter udenfor Facebook. Og det er bemærkelsesværdigt, mener Mads Kæmsgaard Eberholst.

- Jeg hæfter mig mest ved, at Facebook i den her omgang både har kigget på, hvad de her ekstremister har lavet på Facebook, men også hvad de har lavet uden for Facebook. Altså at man har været inde at lave en decideret karaktervurdering af de her mennesker og sagt, de her mennesker er uønskede, siger han.

Kommer efter pres fra omverdenen

Facebooks træk kommer efter længere tids pres fra lovgivere og omverden.

- Lovgiverne sidder, og kigger på teknologivirksomheder som for eksempel Facebook, og siger, vi kan ikke leve med, at I ikke tager ansvar, forklarer Mads Kæmsgaard Eberholst.

Lovgivningen på området er ofte lang tid om at komme på plads, og de her udelukkelser er en måde at komme lovgivningen i forkøbet på, vurderer Mads Kæmsgaard Eberholst.

  • Alex Jones stiftede Infowars i 1999, og har siden opbygget et stort publikum på sin hadfyldte retorik og udbredelse af konspirationsteorier. Billedet her er fra september 2018, hvor han fik lukket sin profil på Twitter. (Foto: Jim Bourg © Scanpix)
  • Milo Yiannopoulos har tidligere været redaktør på det højreorienterede medie Breitbart. Yiannopoulos er provokatør, og præsident Donald Trump har offentligt bakket ham op flere gange. (Foto: Lucas Jackson © Scanpix)
  • Louis Farrakhan er sort nationalist og leder af den religiøse gruppe Nation of Islam. Han har fået lukket sin profil af Facebook for at komme med adskillige hadfyldte udtalelser mod jøder. (Foto: MARK WILSON © Scanpix)
1 / 3

Kendte højrefløjsprofiler

Udelukkelsen fra Facebook og Instagram, som Facebook også ejer, gælder provokatøren Milo Yiannopoulos, den sorte nationalist Louis Farrakhan, youtuberen Paul Joseph Watson, aktivisten Laura Loomer og altså den højreradikale konspirationsteoretiker Alex Jones, som nok er den mest kendte i rækken.

Alex Jones var i forvejen suspenderet fra Facebook, men har nu altså fået lukket sin profil helt ned. Sidste år blev han også permanent udelukket fra Twitter.

Han er indehaver af medieselskabet Infowars, og har fået et stort publikum på sine radioprogrammer, hvor han blandt andet spreder konspirationsteorier.

Han har blandt andet fremført teorier om, at det var den amerikanske regering, der stod bag terrorangrebene den 11. september 2001, da fly fløj ind i Twin Tower i New York. Og at skoleskyderiet på Sandy Hook i 2012 var iscenesat af venstreorienterede for at stramme våbenkontrollen i USA (sidstnævnte har han dog siden hen trukket tilbage, red.).

Derudover har han også fremført påstande om, at den amerikanske regering kan styre vejret og bruge det som våben, ligesom han mener, at USA’s forsvarsministerium har gjort størstedelen af frøerne i USA homoseksuelle ved hjælp af særlige kemikalier.

Facebook
Twitter