Efter ugers kaos: Belgiens premierminister træder tilbage

Charles Michel har i aften meddelt parlamentet og den belgiske konge, at han trækker sig fra posten.

Den belgiske premierminister Charles Michel har valgt at træde tilbage efter de seneste ugers kaos. (Foto: Stephanie Lecocq © Scanpix)

Det har været nogle turbulente uger i toppen af belgisk politik.

Det er bare ti dage siden, det flamske nationalistparti N-VA valgte at bryde med regeringen i protest mod opbakningen til FN’s migrationspagt - den såkaldte Marrakesh-erklæring.

Siden har premierminister Charles Michel forsøgt sig med en mindretalsregering, men her til aften har han smidt håndklædet i ringen og meddelt parlamentet, at han træder tilbage.

Kort forinden havde de socialdemokratiske partier PS (Parti Socialiste), Sp.A og med støtte fra De Grønne fremsat en mistillidsafstemning mod Charles Michel og hans mindretalsregering, der altså blev dannet i sidste uge.

Premierministeren har afvist et tidligt valg og for at undgå dannelsen af en ny regering, forsøgte han at få støtte til sin mindretalsregering, der kun havde 52 af 150 sæder i parlamentet. Men tirsdag aften kunne han konstatere, at hans forsøg på en ny koalition ikke var overbevisende.

- Jeg har haft muligheden for at fremsætte mit forslag og kalde på en afstemning, men kan nu forstå, at det ikke har været overbevisende. Det er jeg nødt til at respektere og tage til efterretning. Jeg har taget beslutningen om at træde tilbage og går til kongen med det samme, lød det fra Charles Michel i parlamentet.

Den belgiske premierminister, Charles Michel (i midten) ses her på vej til Kong Philippe. (Foto: THIERRY ROGE © Scanpix)

Og det var også, hvad var forventet, understregede blandt andre leder af det socialliberale DeFi-parti, Olivier Maingain:

- Når en regering mister sin majoritet, er det praksis, at premierministeren går til kongen og afleverer sin opsigelse, lød det.

Belgierne skal til valg senest i maj, og derfor kan Charles Michel af Kong Philippe blive bedt om at blive på posten indtil da, skriver Der Standard.

Facebook
Twitter