Efter ugevis af protester: Algeriets præsident Bouteflika går af

Hærchef har krævet den aldrende præsidents tilbagetræden.

Algeriets præsident, Abdelaziz Bouteflika, har været præsident i landet i 20 år (arkivfoto). (Foto: handout © Scanpix)

Algeriets præsident, Abdelaziz Bouteflika, har meddelt, at han går af. Det skriver landets statslige nyhedsbureau ifølge Reuters.

Meddelelsen kom kort efter, at den algeriske hærchef havde sagt, at den aldrende og sygdomssvækkede præsident Abdelaziz Bouteflika var uegnet til at regere og måtte gå af øjeblikkeligt.

Og det er en historisk dag, siger Michael S. Lund, der er DR's korrespondent i Mellemøsten.

- Han har siddet 20 år på magten, og nu skriver han sig selv ind i historien sammen med andre nordafrikanske ledere som Egyptens Mubarak og Tunesiens Ben Ali, som også måtte gå af efter folkelige protester.

Protester har presset ham

Præsident Bouteflika har stort set ikke vist sig offentligt, siden han for fem år siden blev ramt af et slagtilfælde. Derfor vakte det opsigt og vrede hos mange borgere, da det blev offentliggjort, at han går efter endnu en præsidentperiode, og det fik mange på gaderne.

Den afgående præsident er blevet presset voldsomt af hundredtusindvis af demonstranterne, der har protesteret siden slutningen af februar.

- Hvis der var nogen, der havde sagt der her for et par måneder siden, så var der ikke nogen, der havde troet, det her ville ske. Det er kommet efter de her meget store demonstrationer med hundredetusindvis af demonstranter i gaderne, siger Michael S. Lund.

Fejring i gaderne efter offentliggørelsen af at præsident Abdelaziz Bouteflika trækker sig. (Foto: RAMZI BOUDINA © Scanpix)

Betyder ikke mere demokrati

I weekenden meldte hærchef og general Ahmed Gaed Salah ud, at den aldrende og sygdomssvækkede præsident var uegnet til at regere.

Tirsdagens erklæring, om at præsidenten må gå af øjeblikkeligt, kommer efter et langvarigt møde i militærets stabsledelse. Bouteflika sagde mandag, at han går af, inden hans mandat udløber 28. april.

Det er dog uvist, om afgangen af Bouteflika vil føre til mere frihed og demokrati.

- Jeg er ret overbevist om, at eliten – hæren og de rigmænd, der har støttet Bouteflika – nu vil forsøge at køre deres egen mand i stilling, som kan fortsætte med at køre Algeriet, som de plejer, og det vil demonstranterne sandsynligvis ikke finde sig i, siger Michael S. Lund. /DR Nyheder/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter