Efter 'uhyrlig opførsel': EU-landene vil lukke luftrummet for hviderussiske fly

EU-landenes ledere er også blevet enige om nye sanktioner mod 'Europas sidste diktatur'.

Det er den hviderussiske journalist og aktivist Roman Pratasevitj, der er blevet ufrivillig hovedperson i striden om Ryanair-flyet, der blev tvunget til at lande i Minsk i weekenden. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Det kommer ikke til at gå ustraffet hen, at et passagerfly fra Ryanair, der egentlig var på vej fra Grækenland til Litauen, søndag blev tvunget til at ændre kurs og lande i Hvideruslands hovedstad, Minsk.

Det er det entydige budskab fra EU’s stats- og regeringschefer, som mandag aften under et topmøde i Bruxelles har besluttet at slå hårdt ned på det hviderussiske regime med præsident Aleksandr Lukasjenko i spidsen.

- Vi vil ikke tolerere, at man forsøger at spille russisk roulette med uskyldige borgeres liv. Det, der skete i går (søndag, red.), er fuldstændigt uacceptabelt, lyder det fra rådsformand og mødeleder Charles Michel.

Ifølge konklusionerne fra mødet fordømmer de 27 ledere 'på det kraftigste tvangslandingen', som har vakt enorm opsigt og vrede verden over.

Og de er blandt andet blevet enige om at indføre en række nye, målrettede økonomiske sanktioner mod Hviderusland, der også bliver kaldt 'Europas sidste diktatur'.

Derudover vil de lukke EU’s luftrum for alle hviderussiske flyselskaber og nægte dem adgang til lufthavnene i unionen. Og de opfordrer samtidig alle flyselskaber, der hører hjemme i EU, til at flyve uden om Hviderusland.

Det er noget, som blandt andet SAS, airBaltic, Lufthansa og KLM allerede har besluttet at gøre.

En graf fra hjemmesiden Flightradar24 viser Ryanair-flyets kursskifte. (Foto: FLIGHT RADAR 24 © Scanpix)

Ved siden af det kræver EU-landenes ledere, at de hviderussiske myndigheder omgående løslader den 26-årige journalist og systemkritiker Raman Pratasevitj og hans kæreste, Sofija Sapega.

De var begge med ombord på flyet, og de blev tilbageholdt under den ufrivillige mellemlanding i Minsk og fik ikke lov til at flyve med videre.

- Det her er et angreb på demokratiet, på ytringsfriheden og på europæisk suverænitet. Og sådan en uhyrlig opførsel kræver et stærkt modsvar, siger kommissionsformand Ursula von der Leyen.

'Fuldstændig usandsynligt'

Statsminister Mette Frederiksen (S) var blandt de stats- og regeringschefer, der allerede inden topmødet havde presset på for yderligere sanktioner mod hviderusserne.

- Det er en helt uacceptabel adfærd, vi har set fra Hviderusland i det seneste døgn. Jeg forventer en meget kraftig og enstemmig afstandtagen til det, vi har set, lød det, da hun mandag eftermiddag ankom til Bruxelles.

Det hviderussiske styre fastholder selv, at der var en konkret bombetrussel mod flyet, som medførte, at det blev nødt til at nødlande i Minsk. Den forklaring blev dog hurtigt fejet til side af blandt andet den tyske kansler, Angela Merkel, som betegnede den som ’fuldstændig usandsynlig’.

Og søndagens episode er blot den seneste forværring af forholdet mellem EU-landene og Hviderusland, som gradvist er blevet mere og mere elendigt efter det omstridte præsidentvalg i landet for snart et år siden.

Her påstod Aleksandr Lukasjenko, at han havde genvundet magten med et stort flertal af stemmerne. Det blev afvist af oppositionen, der beskyldte ham for omfattende valgsvindel. Og det har efterfølgende ført til store demonstrationer og voldsomme sammenstød i den gamle sovjetrepublik, der blandt andet grænser op til Polen og Litauen.

88 hviderussere, heriblandt præsidenten selv, samt en række selskaber og organisationer er allerede endt på EU’s sanktionsliste. Det indbefatter blandt andet, at de ikke kan rejse ind i EU, og den liste står nu også til at blive udvidet, lyder det fra kommissionsformanden.

- Det Europæiske Råd har besluttet, at der vil blive indført yderligere sanktioner mod enkeltpersoner, der var involveret i flykapringen. Men denne gang vil det også ramme virksomheder og økonomiske enheder, der er med til at finansiere regimet, siger Ursula von der Leyen.

Frygter tortur

Det er dog ikke kun EU-landene, der har skærpet tonen over for det hviderussiske styre.

Mandag betegnede den amerikanske præsident, Joe Biden, episoden som 'en uhyrlig handling' og 'en direkte krænkelse af de internationale normer'.

Han kræver nu ligesom EU-landene, at der kommer en tilbundsgående undersøgelse af sagen.

- Jeg glæder mig over, at EU nu opfordrer til målrettede økonomiske sanktioner samt andre tiltag, lyder det fra Joe Biden, der selv overvejer lignende skridt.

Spørgsmålet er dog, hvilken betydning det kommer til at få for Raman Pratasevitj, som mandag aften selv tonede frem på hviderussisk stats-tv i et opsigtsvækkende klip.

- Jeg kan fortælle, at jeg ikke har nogen helbredsproblemer. Jeg fortsætter med at samarbejde med efterforskerne og tilstår at have organiseret masseoptøjer i Minsk, sagde han ifølge nyhedsbureauet AFP.

Flere oppositionsfolk i Hviderusland har dog sat spørgsmålstegn ved videoklippet, som de betegner som propaganda fra regimets side.

- Det er sådan, Roman ser ud, når han er under fysisk og moralsk pres. Jeg kræver Roman og alle politiske fanger løsladt omgående, lyder det fra den hviderussiske oppositionsleder, Svetlana Tikhanovskaja, på Twitter.

Raman Pratasevitjs far, Dmitri Protasevich, har også sået tvivl om sønnens tilståelse. Han siger til den britiske tv-station BBC, at han frygter, at sønnen er blevet udsat for tortur i fængslet i Minsk.

- Vi er bange for overhovedet at tænke på det, men det er muligt, at han kan få tæv og blive tortureret. Det er vi meget bange for, siger Dmitri Protasevich.

Det hviderussiske styre har ikke kommenteret den seneste udvikling.

Det var dette Ryanair-fly, som blandt andet havde den hviderussiske systemkritiker Raman Pratasevitj med ombord, der søndag blev tvunget til at lande i Minsk i Hviderusland. (Foto: handout © Scanpix)

I en tidligere udgave af artiklen var der linket til gårsdagens videooptagelse af Raman Pratasevitj. Derudover var der blevet brugt et billedet fra videoen. De er nu blevet fjernet, da DR Nyheder vurderer, at videoen er blevet optaget i fængslet.