Efter voldsom ord-strid: Frederiksen håber på 'entydig enighed' om Nato

Nato er fundamentet for Danmarks sikkerhed, understreger den danske statsminister.

Den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), understreger, at Nato er grundlaget for Danmarks sikkerhed.

Den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), har ikke lyst til at blande sig i den heftige ordstrid om Natos tilstand, som hendes franske kollega, præsident Emmanuel Macron, startede ved at betegne forsvarsalliancen for ”hjernedød”.

Udtalelsen fik efterfølgende den tyrkiske præsident, Recep Erdogan, til at antyde, at det måske var den franske præsident, der selv var ”hjernedød”. Og tidligere i dag sagde den amerikanske præsident, Donald Trump, at karakteristikken var ”meget, meget modbydelig”.

- Sådan taler man ikke om Nato, lød det fra Donald Trump.

Ifølge den danske statsminister skal der være plads til at diskutere, hvor Nato, der i disse dage fejrer sit 70-års jubilæum, skal bevæge sig hen.

- Vi er 29 forskellige lande i Nato, og selvfølgelig vil det nogle gange slå gnister, konstaterer statsministeren og understreger, at hun ikke vil lægge låg på indholdsmæssige diskussioner.

Men hun er glad for, at den amerikanske og den franske præsident på et fælles pressemøde for kort tid siden lagde en mere forsonlig tone an.

- De to er blevet enige om at fortsætte sammen, og det bifalder jeg meget, siger Mette Frederiksen, der her til aften skal mødes med begge til en reception på Buckingham Palace, hvor den britiske dronning Elizabeth er vært.

Håber på enighed

I morgen skal alle stats- og regeringscheferne fra de 29 Nato-lande så mødes til en tre timer lang arbejdssession i en forstad til London.

- Det er blevet sagt mange ting op til mødet. Jeg håber, at udkommet er entydig enighed, og at vi alle stempler ind på at ville Nato. For der er ikke et alternativ, fastholder den danske statsminister om forsvarsalliancen, som Danmark har været en del af siden begyndelsen i 1949.

- I mine øjne er Nato-alliancen den vigtigste sikkerhedspolitiske alliance for Danmark overhovedet. Der er ikke noget, der skal konkurrere med Nato. Jeg synes, det er rigtig fint med et stærke europæiske engagement også på forsvars- og sikkerhedspolitikken. Men det er Nato-alliancen, der er den vigtigste, og vores sikkerhed er på grund af Nato – og ikke på trods.

Statsministeren vil ikke kommentere den franske præsident, Emmanuel Macrons, udtalelser om Nato. (Foto: BENOIT TESSIER © Scanpix)

Enig med Trump

Et af de store emner op til mødet har været byrdefordelingen mellem medlemslandene. Natos officielle målsætning er, at alle medlemslandene skal bruge mindst to procent af deres bruttonationalprodukt (bnp) på forsvaret.

Men det er der kun et fåtal af medlemslandene der gør, og Danmark bruger eksempelvis kun 1,32 procent af bnp på forsvarsområdet.

Det er noget, som især den amerikanske præsident er stærkt utilfreds med, og han har flere gange sået tvivl om sit engagement i Nato.

- Jeg er grundlæggende enig med den amerikanske præsident i, at Europa skal påtage sig et større ansvar, også for vores egen sikkerhed, og vi skal bruge flere penge på forsvaret, siger Mette Frederiksen og peger på, at Danmark er ”i fuld gang med at gøre det”.

I det nuværende forsvarsforlig er forsvarsbudgettet blevet øget med 30 procent, forklarer hun. Og regeringen er allerede begyndt at se på det kommende forlig, der skal løbe fra 2024.

Her er ”fundamentet og præmissen” Natos to procent-målsætning, siger hun.

- Vi er godt på vej, når det kommer til kroner og ører. Men man skal ikke undervurdere, hvor vigtigt det er, at vi er til stede i Kosovo, Afghanistan og at vi påtager os lederskab i forhold til Irak, siger hun.

Møde med Trump

Et andet emne, der højst sandsynligt vil blive taget op under mødet, er status for den kurdiske YPG-milits. Ifølge den tyrkiske præsident, Recep Erdogan, er det en terrororganisation, og han har truet med at blokere for Nato-samarbejdet, hvis de andre lande ikke anerkender det.

Men det har den danske statsminister ingen planer om.

- Vores holdning til YPG er uændret, og der står vi på samme side som resten af EU, der ikke betragter den som en terrororganisation. Det er vigtigt at huske hinanden på, hvor vigtige kurderne har været i indsatsen i forhold til islamisk stat. Der er positionen uændret, siger hun.

Statsministeren understreger dog, at Tyrkiet fortsat er en god Nato-allieret trods den seneste tids uenigheder – blandt andet i forhold til den tyrkiske militæraktion i den nordlige del af Syrien, som mødte hård kritik fra de andre medlemslande.

- Det er fuldstændig afgørende, at Tyrkiet bliver ved med at være med i Nato. Det er vigtigt for alliancens samlede form, og Tyrkiet er en vigtig samarbejdspartner, siger statsministeren.

I morgen skal hun mødes med den amerikansk præsident, og de skal blandt andet tale om udenrigs- og sikkerhedspolitik, situationen i Mellemøsten og Natos fremtid.

- Og selvfølgelig også situationen omkring Arktis. Det bliver stadigt mere vigtigt, og Danmark vil opprioritere indsatsen, siger hun og påpeger, at hun ikke har ændret holdning i forhold til præsidentens ønske om at købe Grønland.

Det bliver et nej.

- Den danske position er fuldstændig velkendt.