Efter voldsomt pres: Sydafrikas Zuma trækker sig

Skandaleramt præsident træder tilbage efter krav fra sit eget parti.

Jacob Zuma fortalte i dag i en tale, at han med udsigt til et mistillidsvotum vil trække sig fra posten som Sydafrikas præsident. (Foto: SIPHIWE SIBEKO © Scanpix)

I en tale siger Sydafrikas præsident Jacob Zuma, at han træder tilbage med øjeblikkelig virkning, skriver Reuters.

Zumas ni år ved magten har været præget af beskyldinger om korruption, og i går krævede hans parti ANC, Den Afrikanske Nationalkongres, at han trækker sig fra posten. En henstilling, som Zuma tidligere har afvist. Men her til aften valgte han så at annoncere sin afgang i en 30-minutter lang tv-tale.

- Ingen skal miste livet og ANC-partiets skal ikke splittes i mit navn, derfor har jeg valgt at træde tilbage med øjeblikkelig virkning, sagde han.

Den 75-årige præsident har over 800 korruptionsanklager rettet imod sig, men har hidtil været beskyttet af sin politiske immunitet.

Han havde dog udsigt til en mistillidsafstemning i parlamentet torsdag. Tidligere har han dog overlevet otte lignende afstemninger. Men nu er det første gang, at der er et flertal imod ham i hans eget parti.

Inden han annoncerede sin afgang, sagde Zuma dog forinden sagt, at han hverken frygter en mistillidsafstemning eller en rigsretssag.

I december tabte han en intern magtkamp i ANC og måtte således afgive posten som leder af Nelson Mandelas gamle parti. Den nye partiledelse med vicepræsidenten Cyril Ramaphosa i spidsen har gjort alt for at lægge afstand til Jacob Zuma.

Under Jacob Zumas styre er den sydafrikanske økonomi blevet voldsomt forværret, og det har øget kravet om hans afgang både i befolkningen og internt i hans eget parti. Præsidentens afgang bliver dog også hilst velkommen af partifællerne:

- Beslutningen giver vished til det sydafrikanske folk i en tid, hvor landets økonomiske og sociale udfordringer kræver øjeblikkelig og afgørende handling, siger ANC vicegeneralsekretær, Jessie Duarte, til Reuters.

ANC-formand Cyril Ramaphosa ventes snarligt, at blive valgt som ny præsident.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk