Efterforskere bag MH17-nedskydningen: Russisk regering spillede en rolle

Lydoptagelser, der blandt andet knytter Ruslands forsvarsminister til nedskydningen af MH17, er blevet offentliggjort.

I juni 2019 offentliggjorde samme efterforskningshold navnene på de første fire mistænkte i sagen. (Foto: EVA PLEVIER © Scanpix)

Det hollandsk-ledede efterforskningshold (JIT), der står for efterforskningen af nedskydningen af flyet MH17, har offentliggjort fire lydklip.

Ifølge efterforskningsholdet afslører lydklippene en dialog mellem pro-russiske separatister i det østlige Ukraine og højtstående russiske embedsmænd.

Ydermere lyder det, at lydoptagelserne viser, at separatistlederne i det østlige Ukraine var i tæt kontakt med folk tæt på Ruslands præsident, Vladimir Putin, helt frem til flystyrtet i 2014.

298 personer blev dræbt, da et missil ramte Malaysia Airlines MH17 over det østlige Ukraine. Flyet var på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur, da det forsvandt fra radaren. 193 af de omkomne var hollændere.

Det russiske udenrigsministerium afviser efterforskningsholdets seneste fund. Talskvinde Maria Zakharova siger, at efterforskerne fordrejer sagen, så det passer deres forudbestemte holdning.

Matilde Kimer: Lydoptagelser viser ordrer fra Moskva

Optagelserne, som efterforskningsholdet fremlagde i går, stammer fra Ukraines efterretningstjeneste.

I en af lydfilerne kan man blandt andet høre en russisk stemme, der siger, at han udfører en ordre for den russiske stat, mens en anden knytter Ruslands forsvarsminister, Sergej Sjojgu, til sagen.

Ifølge Ruslandskorrespondent Matilde Kimer viser lydoptagelserne, at der var en klar kommandostruktur mellem separatisterne i Ukraine og den russiske top i Moskva.

- Det er ikke kun forsvarsministeren, der nævnes, men også chefen for sikkerhedstjenesten FSB og præsidentens særlige rådgiver, siger hun.

Ifølge Matilde Kimer skal holdet bag efterforskningen ikke forvente, at lydfilerne får Rusland til at ryste på hånden, siger hun.

- De andre gange, vi har set markante bevisfremlæggelser, har den russiske reaktion været at sige så lidt som muligt og selvfølgelig så tvivl om ægtheden af beviserne.

  • Separatister blev set nær stedet, hvor Malaysia Airlines MH17 styrtede ned i juli 2014. (Foto: maxim Zmeyev © Scanpix)
  • Det er fem år siden, at passagerflyet styrtede ned i det østlige Ukraine. (Foto: maxim Zmeyev © Scanpix)
  • Alle 298 passagerer ombord på MH17 blev dræbt, da flyet styrtede ned i de separatistkontrollerede områder i Ukraine. (Foto: maxim Zmeyev © Scanpix)
1 / 3

De fire tiltalte er:

  • Igor Girkin. Russisk tidligere oberst i den russiske sikkerhedstjeneste FSB. I 2014 var han forsvarsminister for separatisterne i Donetsk-regionen. Som den øversbefaldende menes han at have haft kontakt med repræsentanter fra Rusland.

  • Sergej Dubinskij. En tidligere russisk officer i det militære efterretningsvæsen GRU. Han var en af Girkins næstkommanderende og havde i 2014 ansvaret for separatistbevægelsens efterretningstjeneste. Han menes også at have haft jævnlig kontakt med repræsentanter fra Rusland. Ifølge det undersøgende medie Bellingcat tyder flere båndede telefonsamtaler på, at han var direkte involveret i at have bestilt missilsystemet, der blev anvendt.

  • Oleg Pulatov. Også tidligere russisk officer i en specialenhed i det militære efterretningsvæsen GRU. Han var i 2014 næstkommanderende i separatistbevægelsens efterretningstjeneste.

  • Leonid Khartjenko. Ukrainsk statsborger uden militær baggrund. Han modtog ordrer fra Dubinskij og var leder af en kampenhed i Donetsk-regionen, da der var kampe mellem pro-russiske styrker og de ukrainske militære styrker. Ifølge Bellingcat har han spillet en rolle i forhold til at få koordineret transporten af missilsystemet.

Tre russere og en ukrainer sigtet

I juni i år offentliggjorde samme efterforskningshold navnene på de første fire mistænkte i sagen.

Der er tale om tre russiske mænd, hvoraf den ene, Igor Girkin, er en tidligere officer i den russiske sikkerhedstjeneste, FSB, og en ukrainer.

Udover den tidligere FSB-officer har Sergej Dubinskij og Oleg Pulatov været ansat i den militære efterretningstjeneste GRU, mens den fjerde mand ved navn Leonid Volodymyrovitj Khartjenko ikke har en militærbaggrund, men ledede en enhed i Donetsk-regionen i 2014.

Der er udstedt internationale arrestordrer på alle fire mænd, der er tiltalt af den hollandske anklagemyndighed for at have været skyld i flystyrtet og dermed dræbt de 298 personer ombord.

Retssagen er sat til at gå i gang 9. marts 2020 - også selvom de tiltalte mænd ikke vil være til stede.

Rusland har gentagne gange nægtet al kendskab til flystyrtet og har i stedet udpeget blandt andet Ukraine og det amerikanske efterretningsvæsen som dem, der stod bag. Samtidig har man nægtet at udlevere nogen personer til retsforfølgelse.

MH17-styrtet skete, efter Moskva i marts 2014 havde annekteret halvøen Krim og støttet separatist-bevægelsen, der har taget kontrol med de østukrainske regioner Donetsk og Luhansk. Krigen har indtil videre kostet mindst 13.000 personer livet.