Efterforskere: Britisk regering dækkede over krigsforbrydelser

Britiske soldater var involveret i drab på børn og i tortur i Afghanistan og Irak. Det skriver BBC på baggrund 11 efterforskeres undersøgelser.

Den britiske regering og det britiske militær har ifølge BBC og The Sunday Times dækket over beviser på krigsforbrydelser i Afghanistan og Irak. (Foto: STR. © Ritzau Scanpix)

Den britiske regering og det britiske militær dækkede over beviser på krigsforbrydelser begået af britiske soldater mod civile i Afghanistan og Irak. Det siger 11 efterforskere, som har foretaget en række undersøgelser, til BBC og The Sunday Times.

Oplysninger kommer fra det såkaldte IHAT (Iraq Historic Allegations Team) og Operation Nortmoor, som har undersøgt krigsforbrydelser begået i henholdsvis Irak og Afghanistan af de udsendte britiske tropper. De to undersøgelsesgrupper er blevet lukket ned af regeringen tilbage i 2017 - uden at der blev rejst tiltale mod nogle soldater.

Beskyldningerne fra efterforskerne omfatter drab begået af en soldat fra eliteenheden SAS, fangers død, mishandlinger og tortur samt seksuelle overgreb på tilbageholdte. Det er medlemmer af infanterienheden Black Watch, som skal have begået krigsforbrydelserne.

Efterforskerne, som har afdækket de påståede krigsforbrydelser, siger til BBC-programmet "Panorama", at ledende officerer dækkede over sagerne "af politiske grunde".

- Forsvarsministeriet havde ingen intentioner om at retsforfølge nogen soldat - uanset hvilken rang - medmindre det skulle vise sig absolut nødvendigt, og der ikke var nogen vej uden om, siger en af efterforskerne til BBC.

Udenrigsministerium: Beskyldninger er 'usande'

Det britiske udenrigsministerium siger, at beskyldningerne er 'usande'.

- Alle beskyldningerne, hvor der var bevismateriale, er blevet gennemgået, siger udenrigsminister Dominic Raab ifølge BBC.

Han understreger også, at der var foretaget en afbalanceret vurdering af, om det var nødvendigt at efterforske de påståede krigsforbrydelser.

Regeringen besluttede at indstille undersøgelserne, efter at en advokat, Phil Shiner, som havde indbragt over 1000 sager for IHAT med beskyldninger om krigsforbrydelser, blev fjernet fra arbejdet.

Det skete efter anklager om, at han havde betalt folk i Irak for at finde klienter.

Amnesty International kritiserede den beslutning, da efterforskere fra IHAT og Operation Northmoor nu hævder, at Shiners handlinger blev brugt som påskud til at indstille undersøgelserne, da højtstående personer var impliceret.

/DR Nyheder/

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter