Efterforskere: Syriens regime laver beviser mod sig selv

Advokater har sjældent set så entydige beviser på krigsforbrydelser som dem, Syriens styre selv producerer.

(© Channel 4)

Et hemmeligt sted i Europa har efterforskere samlet over 600.000 siders dokumentation fra regimet i Syrien.

- Konge-beviset i enhver international kriminalefterforskning er altid dokumentation. Du kan ikke rigtig krydsforhøre det, fordi det er faktuelt, det er sandt, siger Bill Wiley i den britiske tv-dokumentar 'Syriens fængsler', der sendes i aften i Horisont på DR1.

Bill Wiley leder en privat kommission, som efterforsker krigsforbrydelser i Syrien på baggrund af regimets egne dokumenter, som er blevet smuglet ud af landet.

Bill Wiley i arkivet, der ligger et hemmeligt sted i Europa. (© Channel 4)

Den tidligere amerikanske ambassadør Stephen Rapp hjælper med efterforskningen. Han har været anklager i sager om nogle af de værste krigsforbrydelser i nyere historie, og beviserne mod det syriske regime er nogle af de stærkeste, han har set.

- Juridisk svarer det til en sikker scoring, siger Stephen Rapp.

Bureaukrati fælder sig selv

Før borgerkrigen begyndte for seks år siden, var den syriske stat præget af et vidtforgrenet bureaukrati, som nidkært dokumenterede alt, hvad der foregik i landet.

Og den praksis har regimet tydeligvis haft svært ved at lægge fra sig, selvom krigen rasede.

Som eksempel viser efterforsker Bill Wiley i tv-programmet et dokument, hvor en lokal politichef - med kopi til Syriens justitsministerium - klager over, at kølerummet på et hospital er fyldt med lig i forrådnelse. Dokumentet understøtter en velkendt anklage om, at hospitaler i Syrien bliver brugt til detention og tortur.

- Toppen af regimet bliver underrettet om den kriminelle karakter af deres detentionspolitik, konkluderer Bill Wiley på baggrund af dokumentet.

Et klip fra 'Syriens fængsler'. Aktivisten Mazen Al Hamada blev gentagne gange udsat for voldsom tortur af regimet i Syrien:

Tusinder af lig-foto

Det tydeligste eksempel på regimets besættelse af dokumentation - og dermed de stærkeste beviser mod præsident Bashar al-Assad - kom frem i 2014.

En afhopper med kodenavnet "Cæsar" havde smuglet tusindvis af billeder af lig ud af Syrien - billeder, Cæsar selv havde taget i sit job som ligsynsfotograf for regimet.

Billederne er forsynet med tekst, der - ifølge blandt andet Human Rights Watch - bekræfter, at personer er blevet tortureret og dræbt, mens de var i myndighedernes varetægt.

"Cæsar" - her i blå hættetrøje - er i dag gået under jorden. (© Channel 4)

Tidligere ambassadør Stephen Rapp arbejder med at udbrede kendskabet til Cæsars billeder. Han fortæller i tv-dokumentaren, at et af de første spørgsmål, han stillede til afhopperen var, hvorfor regimet dokumenterer sine egne forbrydelser.

- Regimet er så bureaukratisk, at det er dumt, svarede Cæsar, fortæller Stephen Rapp.

Assad: Falske nyheder

Syriens præsident Bashar al-Assad blev konfronteret med et af Cæsars foto så sent som i februar i år under et interview med Yahoo News. Her afviste han billederne som "propaganda" og "falske nyheder".

En interviewer fra Yahoo News giver et af Cæsars foto til præsident Bashar al-Assad. (© Yahoo News)

Bagefter bliver Assad spurgt om fængslet Saydnaya, hvor Amnesty International siger, at 13.000 fanger er blevet hængt.

- Ved du, hvad der foregår i det fængsel? Har du været der, spørger intervieweren.

- Nej, jeg har været i præsidentpaladset, siger præsident Assad og griner.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk