Efterladte kampvogne og våben sår tvivl om russisk 'omrokering'

Ifølge russiske myndigheder trak man soldater ud af Kharkiv-regionen for at flytte kræfterne til andre områder.

På dette billede fra det ukrainske forsvar ses angiveligt et russiske våbendepot, som Ukraine har erobret i Izium i Kharkiv-regionen. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)

Ukraines sikkerhedstjeneste hævder at have beslaglagt våben, som russiske tropper har efterladt sig i Balaklija og Izium.

- Russiske soldater flygter og efterlader hele arsenaler af ammunition, skriver tjenesten på Twitter.

Byerne Balaklija og Izium ligger i Kharkiv-regionen, hvor de ukrainske tropper i sidste uge havde et stort gennembrud, da de tilbageerobrede store landområder fra russiske hænder.

Den efterladte ammunition og køretøjer harmonerer dårligt med Ruslands udlægning af begivenhederne.

  • Ifølge ukrainske myndigheder står denne ukrainske soldat på en russisk kampvogn af mærket 2S19 Msta-S. Billedet er udleveret af ukrainske myndigheder. (Foto: UKRAINIAN ARMED FORCES © Ritzau Scanpix)
  • Billedet viser angiveligt russiske ammunition efterladt i Kharkiv-regionen. (Foto: UKRAINIAN ARMED FORCES © Ritzau Scanpix)
  • Ukrainske soldater gør klar til at flytte, hvad der ifølge ukrainske myndigheder er en russisk kampvogn. (Foto: UKRAINIAN ARMED FORCES © Ritzau Scanpix)
1 / 3

Ifølge russiske myndigheder har Ukraine nemlig ikke tilbageerobret noget som helst. Rusland siger derimod, at man trak sine tropper ud af Balaklija og Izium som en 'omrokering' af tropper til Donbas-regionen.

Det sagde det russiske Forsvarsministeriums talsperson, Igor Konashenkov, i lørdags.

- For at nå de erklærede mål for den særlige militæroperation er det blevet besluttet at omrokere de russiske tropper, der er stationeret i distrikterne Balakliia og Izium for at opbygge indsatsen i Donetsk-retningen, sagde han.

Lugter af en hurtig tilbagetrækning

Men en masse efterladte russiske våben lugter mere af en hurtig tilbagetrækning end en planlagt omorganisering, mener Anders Puck Nielsen, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

- Det ligner, at de har været så hurtige til at forlade de her områder, at de simpelthen ikke har haft tid til at tage det med.

Våbnene kan nemlig sagtens stadig bruges, vurderer Anders Puck Nielsen, og det påstår den ukrainske sikkerhedstjeneste også, at man har i sinde at gøre.

Forsvarsakademiets militæranalytiker forklarer, at det normale at gøre i sådan en situation er enten at tage sine våben med sig eller destruere dem, så det ikke ender i fjendens hænder.

- Umiddelbart ser det ud til, at russerne har haft så travlt, at de ikke har haft tid til at gennemgå den proces, siger han.

Ukraine Weapons Tracker deler fotos af en russisk drone. (Foto: (Screenshot Twitter))
Twitter-profilen Ukraine Weapons Tracker, har delt flere fotos af en russisk pansret mandskabsvogn, som skullet være efterladt i ukrainernes hænder. (Foto: (Screenshot Twitter))

Dén udlægning bliver bakket op af den amerikanske tænketank Institute for the Study of War (ISW), der ligesom Ukraine ikke kan genkende, at Rusland skullet have "gennemført en kontrolleret tilbagetrækning fra Balakliya-Izium-området".

Tænketanken skriver, at det russiske forsvarsministerium "fejlagtigt fremstillede tilbagetoget som en "omrokering"", men at disse russiske udtalelser "intet har at gøre med den rigtige situation i området".

Ammunitionen er fundet i byerne Balaklija og Izium, der ligger i Kharkiv-regionen. Kortet her giver et overblik over situationen i Ukraine lørdag 10. september 2022. Kilde: Institute for the Study of War (ISW),