Selvom der formelt er udstedt en europæisk arrestordre på den catalanske tidligere selvstyrepræsident, Carles Puigdemont, kan der gå måneder, før han igen er tilbage i Spanien.
Den afsatte selvstyrepræsident og fire andre tidligere ministre, som opholder sig i Bruxelles, dukkede ikke op til et retsmøde i retten i Madrid torsdag, og derfor har den spanske undersøgelsesdommer Carmen Lamela anmodet den belgiske anklagemyndighed om at anholde dem.
Processen kan dog trække i langdrag, og både Carles Puigdemont og hans advokat har allerede sagt, at de vil benytte alle ankemuligheder - og dermed forhale processen.
Og dermed kan den catalanske afsatte leder købe nødvendig tid.
I et interview med den belgiske tv-station RTBF meddelte Carles Puigdemont fredag, at han er klar til at stille op til valget den 21. december og afviser ikke muligheden for at føre valgkamp fra Belgien.
- Han har ikke mange muligheder på lang sigt, og det skinner også igennem i udtalelser fra både ham og hans advokat. Men det er ikke usandsynligt, at de vil forsøge at trække tiden i forhold til valget.
- Der ligger nogle tidsfrister omkring ankeprocessen, så det kan godt komme til at tage to måneder, og så er de forbi valget, siger Carsten Jacob Humlebæk, lektor i spanske forhold ved Copenhagen Business School.
Betingelsen for arrestordren er den såkaldte dobbeltstrafbarhed, som betyder, at det, de fem er anklaget for i Spanien, også skal være strafbart i Belgien, og her vil Carles Puigdemont også have en mulighed for at forsinke udleveringen, mener Carsten Jacob Humlebæk.
- Den forbrydelse, de er anklaget for i Spanien, findes ikke en til en i den belgiske lovgivning, så det er sandsynligt, Puigdemont og hans advokat vil anke udleveringen alle de gange, de kan, siger han.
Usikkerhed blandt separatisterne
Han påpeger, at selvom Carles Puigdemont selv har udtalt, at han er klar til at stille op som kandidat den 21. december, er det stadig usikkert, om han rent faktisk ender som spidskandidat.
- Det, tror jeg, ikke er klappet af internt. Situationen omkring separatisterne i Catalonien er ikke helt klar, hverken hvem der er spidskandidater, eller om partierne stiller om som en samlet koalition. Puigdemont repræsenterer jo partiet PDeCAT, og deres partner, det republikanske venstrefløjsparti i Catalonien, har vundet på situationen de seneste måneder, så de kan være tøvende.
- Deres leder, Oriol Junqueras, sidder jo varetægtsfængslet i Madrid, så de kan vælge at stille op hver for sig, men med et fælles program, for de står stærkere end PDeCAT, siger Carsten Jacob Humlebæk.
Carles Puigdemont og de fire afsatte ministre er anklaget for at have opfordret til oprør og misbrug af offentlige midler, og de belgiske myndigheder har 60 dage til at udlevere dem.
Belgien kan dog afvise en europæisk arrestordre, hvis man har en begrundet mistanke om at en udlevering vil føre til en overtrædelse af FN's menneskrettighedskonvention.