Efterretningstjeneste får hård kritik: Pride-terror i Oslo kunne være forhindret

Chefen for norsk efterretningstjeneste erkender store fejl og undskylder, at man ikke formåede at stoppe skyderi mod LGBT+-miljøet.

Den formodede gerningsmand bag pride-skyderiet i Oslo sidste år er ikke dømt endnu. Han er sigtet for drab og terror. To andre er sigtet for deres medvirken (arkivfoto). (Foto: © SERGEI GRITS, Associated Press)

Hvis Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) i Norge havde gjort sit arbejde godt nok, kunne terrorangrebet i Oslo i juni sidste år været forhindret.

Sådan lyder en af hovedkonklusionerne i en rapport, der har kulegravet hele sagen, skriver norske NRK.

PST var for eksempel allerede bekendt med den formodede gerningsmand, som begik angrebet på barer for LGBT+-personer forud for priden i Oslo.

Her blev to dræbt, og over 20 blev såret.

Den sigtede 43-årige mand med iransk afstamning har tidligere været i PST's søgelys på grund af sin radikalisering. Men det blev dengang vurderet, at han ikke var voldelig.

Desuden havde PST forinden fået oplysninger om, at gerningsmanden havde kontakt til en kendt islamist, men det blev heller ikke efterforsket. Ifølge NRK havde PST i flere år været bekymret for deres relation.

Og få dage før angrebet fik PST informationer om, at den kendte islamist var involveret i et muligt terrorangreb i Norge, men man undersøgte ikke, hvem der kunne tænkes at udføre det, skriver NRK.

Ikke dagen for bortforklaringer og undskyldninger

Chefen for den norske efterretningstjeneste, Beate Gangås, beklager på på et pressemøde forløbet og undskylder, at man ikke var i stand til at forhindre terrorangrebet.

- Det er ikke, som det skal være, og det er selvfølgelig noget, jeg vil følge op på, siger Gangås ifølge NRK.

- Dette er ikke dagen for bortforklaringer og undskyldninger. Jeg skal vise ansvar ved at beklage. PST formåede ikke at afværge angrebet og denne rapport viser, at vi kunne have gjort det. Vi beklager, siger hun på pressemødet.

Hun fortryder blandt andet, at PST ikke indhentede flere oplysninger fra Oslos politikreds, som kunne have hjulpet efterretningstjenesten.

I rapporten bliver de civile, der overmandede gerningsmanden, til gengæld fremhævet for deres storartede indsats. Gerningsmandens våben kunne nemlig have gjort angrebet langt værre.

- Maskingeværet og den medbragte ammunition havde et langt større skadespotentiale. Det kunne være blevet til et af de dødeligste angreb på civile i Europa i årevis, står der ifølge NRK.

Justitsminister varsler ændringer

Kritikken i rapporten går på, at der også var for lidt interaktion mellem Oslos politikreds, PST og det norske politidirektorat om, hvordan de skulle kommunikere under og efter angrebet.

Desuden konkluderer rapporten, at politiets manglende ressourcer fortsat begrænser myndighederne ved alvorlige kriser og hændelser.

Norges justitsminister, Emilie Enger Mehl, kalder rapporten for "alvorlig", og siger, at den viser flere svagheder i myndighedernes håndtering.

- Det er en alvorlig rapport. Alle skal have tillid til, at der vil blive fulgt op på den, siger justitsministeren.

Rapporten indeholder også klare anbefalinger, som justitsministeriet allerede i morgen vil gennemgå sammen med PST-chefen og politidirektøren i Oslo.

Senest ved udgangen af denne måned skal de to politichefer have en plan klar, for hvordan man vil følge op på rapportens konklusioner og anbefalinger, skriver NRK.