Eftersøgning efter AirAsia-fly indstilles: 70 af 162 omkomne er bjærget

Efter 30 dage bliver eftersøgningen efter det styrtede AirAsia-fly indstillet. 70 omkomne er bjærget.

Dårligt vejr har gjort redningsarbejdet for at bjærge omkomne og skroget fra det styrtede AirAsia-fly vanskeligt. 70 af 162 omkomne er bjærget. (© Scanpix)

Indonesiens militær har indstillet eftersøgningen efter et passagerfly fra luftfartsselskabet AirAsia, som styrtede ned i sidste måned med 162 mennesker om bord.

- Eftersøgningsoperationen har strakt sig over 30 dage, så nu trækkes eftersøgningsmandskabet ud, siger kontreadmiral Widodo, lederen af landets vestlige flådeenheder.

- Vi undskylder til ofrenes familier. Vi gjorde det bedste vi kunne i eftersøgningen efter de savnede.

Umuligt at finde flere omkomne

70 af de omkomne er blevet bjærget.

Hårdt vejr og lav sigtbarhed i eftersøgningsområdet har gjort det næsten umuligt for flådens dykkere at finde flere af de dræbte, ligesom det ikke er lykkedes at bjærge flyvraget.

Den indonesiske regering har ikke offentliggjort foreløbige resultater fra efterforskningen af årsagerne til flykatastrofen, men det synes at stå fast, at AirAsia-flyet, i minutterne inden det styrtede ned i Javahavet, steg for hurtigt.

Steg med en unormal hastighed

- I de sidste minutter steg flyet med en hastighed, som var ud over det normale. Derefter stallede det, har havarieksperter sagt.

Når et fly staller stiger det så stejlt, at det mister opdriften og styrter ned.

AirAsia-flyet steg en overgang med en fart, der svarer til 1800 meter i minuttet.

- Selv for et kampfly er det sjældent at stige med 1800 meter i minuttet. For et passagerfly bliver det allerede betragtet som ekstraordinært, hvis det stiger mellem 300 og 600 meter i minuttet, sagde Indonesiens transportminister, Ignasius Jonan, i sidste uge.

Først endelig rapport om et år

Flyet forsvandt fra radaren mindre end halvvejs på ruten mellem Indonesiens næststørste by, Surabaya, og Singapore.

Den endelige rapport om flystyrtet kommer til at tage et år at udarbejde.

/ritzau/Reuters

FacebookTwitter