Eftersøgningshold nærmer sig thailandsk drengefodboldhold i 10 kilometer dyb grotte

Bedre vejrforhold har gjort det muligt for dykkere at nærme sig det formodede opholdssted.

  • Et medlem af redningsindsatsen gør sig klar til at gå ned i Tham Luang-grotten. (Foto: Sakchai Lalit © Scanpix)
  • Fodboldsko, cykler og mobiltelefoner blev fundet ved indgangen til grotten af en parkbetjent den 23. juni. Det er derfor, eftersøgningen af de 12 drenge og deres træner centrerer sig om netop den grotte. (Foto: Thai News Pix © Scanpix)
  • Både soldater, grotteeksperter, reddere og dykkere deltager i eftersøgningen af de 12 drenge under 16 og deres træner. (Foto: Soe Zeya Tun © Scanpix)
  • Døgnet rundt er pårørende samlet ved grottens indgang for at bede for, at drengene bliver fundet i live. (Foto: Soe Zeya Tun © Scanpix)
1 / 4

Det har regnet og regnet, men endelig er det tørvejr i Nordthailand. I over en uge har dykkere og grotteeksperter forgæves prøvet at kæmpe sig gennem vandmasserne i jagten på det drengefodboldhold, som forsvandt i Nordthailand den 23. juni.

Men nu er der et gennembrud i eftersøgningen.

Den internationale indsats arbejder ud fra teorien om, at de 12 drenge og deres træner befinder sig dybt inde i den 10 kilometer dybe Tham Luang-grotte og ikke kan komme ud, fordi udgangen er blevet oversvømmet.

Drengene formodes at være blevet fanget i et tørt område i grottesystemet, som hedder Pattaya Beach. Voldsomme regnskyl har indtil nu forhindret redningsholdet i at kæmpe sig vej til området.

Men de sidste par dage har der været pauser i regnen, så vandstanden er sunket i Tham Luang-grotten. Samtidig har redningsholdet forsøgt at bore store kanaler i grottens klippevægge for at lede vandet væk.

Det har givet redningsholdets dykkere mulighed for at komme dybere ind i grotten end før, og lørdag nåede amerikanske specialstyrker et punkt kun to kilometer fra drengenes formodede opholdssted.

Kan overleve længe

Fodboldholdet menes ikke at have hverken mad eller vand med i grotten. Men selv om redningsholdet endnu ikke har kontakt til drengene eller deres træner, er eksperter fortrøstningsfulde, skriver The Guardian.

Anmar Mirza, som er leder af den amerikanske kommission for redningsindsatser i grotten, siger til avisen, at unge drenge let kan leve en måned til halvanden uden mad.

- Det største problem, de står overfor lige nu, hvis de er i live, er psykologisk, for de ved jo ikke, hvornår de bliver reddet, siger han.

Siden drengene forsvandt for over en uge siden, har over 1.000 dykkere, grotteeksperter og reddere deltaget i eftersøgningen, som tidligt centrerede sig omkring Tham Luang-grotten.

Grotten er et populært rejsemål for turister, men både lokale og turister frarådes at gå dybere ind end en kilometer. Især i regntiden, som begynder i juli.

Alligevel blev cykler, sko og mobiltelefoner, som tilhører de 11-16-årige drenge, fundet flere kilometer inde i den ellers afskærmede del af grotten af en parkbetjent den 23. juni.

- Jeg føler, at jeg mistede mit hjerte, da jeg fandt hans taske, mobiltelefon og sko. Sådan siger en far til en af drengene ifølge CNN, og fortsætter:

- Men alt jeg kan gøre, er at vente.

Facebook
Twitter