Eftersøgt terrorist årsag til blodige kampe i Filippinerne

Mindst 44 mennesker har mistet livet i kampe mellem islamiske terrorgrupper og regeringsstyrker.

Filippinske regeringssoldater patruljerer gade for gade for at rense byen Marawi for militante islamister. (Foto: Jeoffrey Maitem © Scanpix)

Kampene mellem den islamiske Abu-Sayyaf-terrorgruppe og filippinske regeringsstyrker i byen Marawi fortsætter for tredje dag i træk. Og det har fået halvdelen af byens omkring 200.000 indbyggere til at flygte.

Mindst 44 har mistet livet i de blodige kampe ifølge nyhedsbureauet AP.

Marawi har været centrum for blodige kamphandlinger og under belejring siden tirsdag, hvor regeringsstyrker ransagede det formodede tilholdssted for Isnilon Hapilon, som er på FBI's mest eftersøgte-liste og leder af Abu-Sayyaf-terrorgruppen.

Isnilon Hapilon er leder af Abu-Sayyaf-terrorgruppen og er på FBI’s mest eftersøgte-liste. Foto: FBI.

Isnilon Hapilon undslap tirsdagens ransagning, men myndighederne er overbeviste om, at han stadig befinder sig i byen.

- Han befinder sig stadig i Marawi, men vi har endnu ikke fundet hans præcise placering, siger general Eduardo Ano til AP.

Han fortæller, at regeringsstyrker går fra dør til dør for at rense byen for militante oprørere. Han vurderer, at det kan tage op mod en uge, før kamphandlingerne stopper, og de militante islamister er drevet ud af byen.

FBI har udlovet en dusør på fem millioner dollar - svarende til 33 millioner danske kroner - for oplysninger, der kan lede til Isnilon Hapilon. Som leder af Abu-Sayyaf-terrorgruppen og en række undergrupper sværgede han troskab til Islamisk Stat i 2014.

Fakta om Abu Sayyaf-terrorgruppen

  • Abu Sayyaf blev dannet med støtte fra Osama bin-Ladens svoger Muhammed Jamal Khalifa i 1991.
  • Gruppen var i mange år regnet som en del af det militante netværk al-Qaeda.
  • Siden har den islamistiske bevægelse dog erklæret troskab til Islamisk Stat (IS).
  • I begyndelsen havde Abu Sayyaf mange mujahedin-krigere med erfaringer fra Afghanistan.
  • Gruppen kæmper for islamisk selvstyre på Filippinerne, et land hvor 80 procent af befolkningen er katolikker.
  • Abu Sayyaf har gennemført en række blodige angreb i Filippinerne gennem årerne, og de er kendt for at stå bag bortførelser, halshugninger og afpresning.
  • I USA betegnes Abu Sayyaf som en terrororganisation.
    Kilder: NTB, AFP, Ritzau.

Flere hundrede militante oprørere har de seneste dage indtaget dele af Marawi – herunder et hospital og et fængsel – og brændt en katolsk kirke ned.

De har også indtaget katedralen i Marawi, som de hejste det karakteristiske sorte IS-flag på toppen af, og bortført en katolsk præst, 10 kirkegængere og tre kirkemedarbejdere.

Præsident opfordrer til dialog

Filippinernes præsident, Rodrigo Duterte, der på vores breddegrader mest er kendt for sin ekstremt hårde kurs mod landets narkotikabagmænd og -sælgere, har indført undtagelsestilstand i 60 dage i Mindanao-regionen, der udgør omkring en tredjedel af Filippinerne og er hjemsted for 20 millioner mennesker.

I en udtalelse fra i dag siger han, at belejringen af Marawi er tegn på, at Islamisk Stat er til stede i byen. Samtidig opfordrer han oprørerne til at indgå i dialog.

- Min besked til terroristerne er, at vi stadig kan finde en løsning gennem dialog, siger han ifølge Reuters.