Egypten: Bagmænd i massakre var trænet i Libyen

Maskerede bevæbnede gerningsmænd beordrede kristne til at afsværge deres tro under bagholdsangreb.

29 kristne blev dræbt i massakren, som Islamisk Stat hævder at stå bag. (Foto: Mohamed Abd El Ghany © Scanpix)

Egyptens udenrigsminister, Sameh Shoukry, siger, at jihadister, som dræbte mindst 29 kristne ved en massakre fredag, er blevet trænet i lejre i Libyen.

Egypten har efter massakren bombet de pågældende lejre fra luften flere gange.

De kristne koptere blev dræbt i ørkenen, da de i bus var på vej til et kloster syd for Kairo.

Shoukry siger, at der foreligger tilstrækkeligt med informationer og beviser på, at gerningsmændene er blevet trænet i lejrene.

De maskerede bevæbnede gerningsmænd beordrede de kristne ud af deres busser og beordrede dem til at afsværge deres tro. Derefter begyndte de bevæbnede mænd, som havde ligget i baghold og ventet på busserne, at skyde kopterne en efter en med dræbende skud, skriver nyhedsbureauet AFP.

Islamisk Stat har taget skylden for massakren, som kommer efter to blodige bombeangreb på to kirker i april.

Islamisk Stat havde truet med flere angreb, og de egyptiske myndigheder har skærpet sikkerheden ved kirkerne i landet, men ingen var forberedt på et angreb på en ørkenvej, der fører til Sankt Samuel klostret i provinsen Minya.

- De maskerede mænd beordrede alle mænd ud af busserne og tog deres identitetspapirer og deres værdigenstande. Derefter beordrede de dem til at fremsige den muslimske trosbekendelse, siger Maher Tawfik, som er onkel til en kvindelig overlevende.

- De tog smykker og guld fra kvinderne, mens børnene i busserne gemte sig under sæderne, siger han.

Ofrene, hvoraf mange lå tilfældigt spredt i ørkensandet, havde øjensynligt fået ordre til at knæle, før de blev skudt i hovedet, siger den koptiske præst Hedra Rashid.

- De bad dem en efter en om at afsværge deres kristne tro, men det afviste alle, sige Hedra, som har talt med overlevende.

I den lille by Bani Mazar, som ligger tæt på det sted, hvor massakren blev begået, deltog grædende, sortklædte kristne kvinder lørdag i en kirkeceremoni.

Omkring 10 procent af Egyptens befolkning på 92 millioner er kristne.

/ritzau/AFP

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk