Egypten-ekspert: Terror mod turisme er et svaghedstegn

Den egyptiske terrorbevægelse Ansar Bayt al-Maqdis trusler om at angribe turister er alvorlige, men samtidig er de et svaghedstegn fra gruppen.

Terrorgruppen Ansar Bayt al-Maqdis er stærkt inspireret af al-Qaeda. Navnet betyder "støtter af det hellige hus".

Da en bus med fire sydkoreanere og én egyptisk chauffør eksploderede mellem den egyptiske og israelske grænse den 16. februar, var det startskuddet på en terrorkampagne i Egypten.

Terrororganisationen Ansar Bayt al-Maqdis har den 18. februar fulgt op på angrebet med en trussel mod alle turister i landet.

På det sociale medie Twitter skriver gruppen, at den vil angribe alle, der bliver i landet efter 20. februar.

- Vi anbefaler turister om at rejse sikkert ud, inden tidsfristen udløber, skriver gruppen i en meddelelse på Twitter.

Farligt svaghedstegn

At det nu er turisterne, der er kommet i sigtekornet har skabt en masse medieomtale, men efter Egypten-kender Rasmus Boserups mening betyder det, at gruppen er presset.

- Gruppens aktiviteter blev intensiveret efter militærkuppet. Man var utilfreds med hærens opførsel. Dengang gik man efter mål, der kunne kæmpe tilbage.

- Nu går de efter bløde, lette mål. Fordi det er let og skaber stor omtale. Det skyldes nok, at de er presset af militæret, siger Rasmus Boserup.

Vold bag ordene

Han er ikke i tvivl om, at den radikale islamistiske gruppe mener det alvorligt, når de kommer med sådan en udmelding.

- Jeg tror helt sikkert, at gruppen vil forsøge på noget. Spørgsmålet er, hvor stærke de er i selve turistområderne og Cairo. Men jeg ville ikke selv bevæge mig på Sinai, siger Rasmus Boserup.

Rasmus Boserups holdning er i tråd med udenrigsministeriet opdaterede rejsevejledning. Den fraråder al unødvendig rejse til Egypten til alt andet end de typiske egyptiske turistområder.

Samtidig er al rejse til det nordlige Sinai frarådet.

Terrorgruppen er især stærk på Sinai-halvøen, hvor størstedelen af dens aktioner finder sted.

En torn i øjet på det muslimske broderskab

Terrorgruppens vold er et problem for det muslimske broderskab. Gruppens aktiviteter er nemlig med til at legitimere militærets beskyldninger om, at broderskabet er associeret med terror.

- Ansar Bayt al-Maqdis ser sig selv som repræsentanter for Broderskabets kamp, men Broderskabet fordømmer dem. Militæret er lykkedes med at fremstille dem som terrorister, og det har udviklet sig til et stort problem for broderskabet, siger Rasmus Boserup.

Han understreger, at Ansar Bayt al-Maqdis tilhængerskare efter alt at dømme er meget begrænset.

Facebook
Twitter