Egypten-ekspert: Turister er lette mål i Islamisk Stats ideologiske kamp

Alt tyder på, at det er Islamisk Stat, der står bag angreb på danskerhotel i Hurghada, Egypten.

Den seneste uge har der sågar været en række mindre angreb i Egypten, som IS har taget ansvaret for, påpeger Rasmus Boserup. (© DR Nyheder)

- Umiddelbart ville være man lidt fjollet, hvis ikke man skød på, at det er Islamisk Stat, der står bag angrebet i Hurghada.

Sådan lyder det fra Rasmus Boserup, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

Han begrunder sin påstand med, at Islamisk Stat har været aktive i på Sinai-halvøen Egypten det seneste halvandet til to år.

Den seneste uge har der sågar været en række mindre angreb i Egypten, som terrorgruppen har taget ansvaret for. Så sent som torsdag blev turistbus på vej fra hovedstaden Kairo til pyramiderne angrebet.

Det er de bitre mænd, der er tilbage, og som stadig kæmper kampen for at ændre det politiske landkort og ændre den sociale virkelighed

Rasmus Boserup

- Det var et lidt lignende mål. Det var en turistbus, der pendlede mellem hoteller og pyramiderne, hvor der var israelere eller jøder af anden herkomst, så vidt jeg ved, i bussen, siger Rasmus Boserup.

Flere vidner på Bella Vista Hotel og Resort, der omkring klokken 19:30 blev angrebet, fortæller, at gerningsmændene viftede med et af Islamisk Stats karakteristiske sorte flag med hvid skrift.

Islamisk Stat vil gerne se sig selv som en slags arvtager af det arabiske forår tilbage i 2011, fortæller Rasmus Boserup.

- Det er de bitre mænd, der er tilbage, og som stadig kæmper kampen for at ændre det politiske landkort og ændre den sociale virkelighed.

Og hvor håbet for det arabiske forår knækkede mange steder, også i Egypten, så står Islamisk Stat tilbage i dag.

- Islamisk Stat er en af de få aktører, der stadig er tilbage og synlige og vedholder en kamp mod de gamle systemer, siger Rasmus Boserup.

Derfor kan der være en strategi i at undergrave turismen og ramme økonomien, fordi det kan ramme systemet, vurderer Rasmus Boserup.

- Men ligesom al-Qaeda og en radikal del af salafist-jihadismen, er Islamisk Stat optaget af en bredere, ideologisk kamp mod vesten, når de blander sig i mellemøstlige anliggender – og det vil typisk være turister, der er de letteste mål, siger Rasmus Boserup.