Egyptens præsident vil indføre undtagelsestilstand efter kirke-terror

Søndagens to blodige terrorangreb rettet mod kristne kirker resulterer nu i undtagelsestilstand i hele Egypten.

Militæret blev indsat for at assistere politiet, da to terrorangreb søndag ramte kirker i byerne Tanta og Alexandria i Egypten.

Egyptens præsident, Abdel Fatah al-Sisi, har erklæret, at der skal indføres tre måneders undtagelsestilstand i hele landet.

Det sker i kølvandet på to blodige selvmordsangreb i byerne Tanta og Alexandria, som i dag kostede 44 mennesker livet og sårede mindst 100.

Her detonerede gerningsmænd bombeveste i og nær kristne koptiske kirker i de to byer.

Abdel Fatah al-Sisi har ikke beføjelser til egenhændigt at indføre undtagelsestilstanden. Den skal godkendes af det egyptiske parlament, hvor al-Sisi dog har flertal.

Derfor forventes undtagelsestilstanden ifølge nyhedsbureauet AFP at blive vedtaget inden for den kommende uge.

Terrororganisationen Islamisk Stat har taget skylden for angrebene på de koptiske kristne kirker, hvor der blev holdt gudstjenester for at markere palmesøndag.

Det er ikke første gang de kristne koptere er ofre for terrorangreb i Egypten.

I december tog Islamisk Stat skylden for et bombeangreb ved en koptisk kirke i Kairo, hvor 25 mennesker blev dræbt.

Fakta Egyptens undtagelseslov

  • Udtagelsestilstand indebærer, at politiet får udvidede beføjelser til at foretage anholdelser, til at overvåge og beslaglægge. Borgernes bevægelsesfrihed kan begrænses.

  • Egypterne kender udmærket til undtagelseslove. Under præsident Hosni Mubarak, der regerede Egypten fra 1981 til 2011, var der i årtier undtagelsestilstand.

  • En måned inden den folkevalgte islamist Mohamed Mursi blev præsident i 2012, blev undtagelsestilstanden ophævet.

  • Ophævelsen var et af kravene fra aktivisterne, der væltede Mubarak i 2011.

  • Efter afsættelsen af Mursi i sommeren 2013 indførte al-Sisi, som dengang var militærchef, undtagelsestilstand i en måned for at standse blodige kampe mellem politi og militante islamister.

  • I områder af den nordlige del af Sinaiørkenen, hvor grupper med tilknytning til Islamisk Stat opererer, er der permanent undtagelsestilstand.

Kilder: AFP & Ritzau

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk